in , ,

Nem stadion – Megérkezett a honvédség első két Airbus helikoptere – Videó

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési programban beszerzett, többcélú légi járművek a létező legkorszerűbb technikát képviselik

Megérkezett Magyarországra a honvédség első két Airbus helikoptere. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési programban beszerzett, többcélú légi járművek a létező legkorszerűbb technikát képviselik. Az idén még kettő érkezik ebből a típusból – hangzott el az M1 Híradójában.

A húsz gépből álló új helikopter-flotta első két darabja hétfő délután érkezett a budaörsi repülőtérre. Dél körül szálltak fel a németországi Donauwörtben az Airbus gyárból. A hétszáz kilométeres utat egy tankolással, négy és fél óra alatt tették meg.

Az új helikopterek a legkorszerűbb technikát képviselik. Repülő számítógépeknek is nevezik őket. Utazósebességük háromszáz kilométer óránként, és akár 6 ezer méteres magasságban is repülhetnek. A két H 145-ös első magyarországi feladata egy alacsony magasságban végrehajtott, bemutató repülés volt Budapest felett.

Az Airbus H145 M típus hadrendbe állításával újabb képességekkel bővül a Magyar Honvédség légi szállítóképessége. Az új, elektronikus védelmi rendszerrel ellátott helikopterek felderítő, harci és kutató-mentő feladatokra is alkalmasak.

Ezek könnyű, többcélú helikopterek. Ez azt jelenti, hogy a kategóriájuk a könnyű helikopter, ami eddig nem volt a Magyar Honvédségben, a többcélú az pedig azt jelenti, hogy egy helikopterben a kiképző helikopter, a kutató-mentő helikopter és a fegyveres tűztámogató is megjelenik“– mondta Koller József parancsnok.

Az új Airbus helikoptereket Budaörsről a honvédség MI 24-es helikopterei kísérték Szolnokra, leendő bázisukra. Napokon belül megkapják a magyar lajstromjelzést, és megkezdik a kiképző repüléseket. A következő géppár várhatóan még az idén megérkezik.

A légierő fejlesztése részeként a honvédség a H145-ösök mellett 16 darab közepes kategóriájú szállító helikopter, valamint nehéz szállító-repülőgép, ezen kívül korszerű, vezetési pontot és kilövőállást is magába foglaló légvédelmi rakétakomplexumok és radarrendszerek beszerzését is elkezdte” – mondta  az M1 tudósítója.

(hirado.hu)

Oszd meg másokkal is!

Nyílt levél Pulai Andrásnak, a Publicus állandó hazudozójának

Ismerős valahonnan???? Máris tüntetnek Londonban a balliberálisok – Nem fogadják el a választás végeredményét – Videó