in ,

Nem stadion! – Kásler Miklós adta át a győri Petz Aladár Kórház gyermeksürgősségi részlegét

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kedden ünnepélyes keretek között átadta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kedden ünnepélyes keretek között átadta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét. A tizennégy milliárdos fejlesztéssel 2020-ra megújuló gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatának kiemelt központja a győri intézmény. A kormány szándékával és a gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakul ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.

 

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztály mellett alakították ki a gyermeksürgősségi részleget. Az intézményben százkilencvenhat négyzetméteres területet építettek át, és a beruházás háromszázhuszonhatmillió forintos támogatásával a gyermekek igényeinek megfelelő környezetet alakítottak ki a szeparált váróban, valamint a három vizsgálóban, továbbá a gyermektraumatológiai műtétekhez szükséges eszközöket és műszereket is vásároltak.

A keddi ünnepélyes átadáson Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter elmondta, hogy a program nem áll meg Győrben: 2020-ra létrejön egy olyan gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról kilencven percen belül hozzájuthasson az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz. A gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer csúcsintézménye a Budapesti Heim Pál Gyermekkórház lesz, az öt regionális centrumot pedig Győr mellett Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon állítják fel. A központok létrehozásának köszönhetően a gyermeksürgősségi ellátás biztosítása mellett nő az ellátható betegek száma, jelentősen gyorsabb lesz a betegkoordinációs rendszer, rövidül a várakozási idő, a központokban felállítandó gyermekorvosi rendelőkkel pedig követhetőbbé válnak a betegutak.

A győri fejlesztés eredményeként kialakult regionális gyermeksürgősségi és traumatológiai központ az ellátási körzetéhez tartozó négy megyéből képes folyamatosan − a felnőttektől elkülönülten − fogadni a helyben nem ellátható gyermekeket. Az önálló gyermeksürgősségi ambulancia a legmagasabb progresszivitási szintű, országos vonzatú feladatokat látja el a jövőben: biztosítja többek között a teljes gyermek fül-orr-gégészeti, akut légúti és nyelőcső idegentest ellátást, intenzív gyermek mellkas-sebészeti beavatkozásokat.

Az ország gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszerében a jelentős infrastruktúra-fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva határozzák meg, hogy milyen esetben melyik intézménynek mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében. Magyarországon a tizennyolcadik életévig jelentős kockázatot jelent a baleseti sérülés. Évente félmillió, kezelést igénylő gyermeksérülés következik be, amelynek hatékony kezelése a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszert igényel a gyermekek gyógyulási esélyének emelése érdekében.

Forrás: Állami Egészségügyi Ellátó Központ; Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

(forrás:pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – A dánok az elítélt migránsokat egy szigetre szállítanák

Nem stadion! – Hamarosan négy budapesti fürdő korszerűsítése kezdődik meg