in

NEM STADION! – Hazai forrásból épülnek piacok Pest megyében

Helyi piacok kialakítására pályázhatnak a Pest megyei önkormányzatok

Helyi piacok kialakítására pályázhatnak a Pest megyei önkormányzatok. A települések mintegy kétmilliárd forintos keretből nyerhetnek támogatást a fejlesztések megvalósítására – közölte pénteken Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A kérelmeket augusztus 27-től adhatják be az érdeklődők.

A támogatás célja elsősorban piaci elárusítóhelyek létesítése, fejlesztése és a piaci infrastruktúra kiépítése, amelyre minimum tíz-, maximum 150 millió forintos támogatást igényelhetnek a főváros vonzáskörzetében fekvő Pest megyei települések és a tízezer főnél népesebb Pest megyei városok. Rákossy Balázs hangsúlyozta: a helyi értékesítés feltételeinek megteremtése és javítása erősíti a helyi gazdaságot, élénkül a település kereskedelme, bővülnek a település szolgáltatásai, így az ott élők kevesebb utazással, kényelmesebben, szebb környezetben juthatnak egészséges, jó minőségű élelmiszerhez.

– A jó minőségű helyi alapanyagok és helyi élelmiszerek így a kereskedelmi útvonalat lerövidítve, környezetkímélő módon jutnak el a termelőtől a fogyasztóig – tette hozzá az államtitkár.

Egyre több helyen adhatják el portékájukat a gazdák
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire. Ennek része a helyi piacok kialakítását és felújítását célzó pályázat is. A nemzeti forrásból finanszírozott program célja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat a 2014–2020 közötti időszakban.

A Pénzügyminisztérium az önkormányzatoknak még további két felhívás meghirdetését tervezi nyáron: az egyik a bölcsődék fejlesztését, a másik a kerékpárutak létesítését, felújítását szolgálja majd.

(forrás: Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

Ez is kimarad az RTL híradóból – A V4-ek közül Magyarországon nőnek a leggyorsabban a bérek

Bayer Zsolt ótvaros kis pávián pöcsnek szólította Tordai Bencét (videó) – Amúgy nagyon helyesen