in ,

Ez is kimarad az RTL híradóból – A V4-ek közül Magyarországon nőnek a leggyorsabban a bérek

A visegrádi négyek, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország csoportjában Magyarországon nőnek a leggyorsabb, Szlovákiában pedig a leglassabb ütemben a bérek

A visegrádi négyek, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország csoportjában Magyarországon nőnek a leggyorsabb, Szlovákiában pedig a leglassabb ütemben a bérek – közölte a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség banki elemzésekre hivatkozva hétfőn.

 

A szlovákiai pénzintézmények banki elemzőinek megállapításait összevető analízis megállapítja: az elmúlt években a V4-es csoport mindegyik tagja gyorsabb ütemű gazdasági növekedést produkált, mint az európai uniós (EU) átlag, és így a regionális társulás országai az unió leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartoznak.

 

Szinte mindenütt 4 százalékot meghaladó a növekedés

A V4-ek közül tavaly Lengyelország növelte leggyorsabb ütemben GDP-jét, gazdasága 4,6 százalékos bővülést mutatott.

A vizsgált időszakban a második helyen Csehország (4,4 százalék), majd Magyarország (4 százalék), illetve Szlovákia végzett, amely utóbbi az egyedüli volt, ahol a GDP-növekedés négy százalék alatt maradt, mintegy három és fél százalékos volt.

Magyarországon a legnagyobb mértékű a bérnövekedés a V4-országok csoportjábanFORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

A szlovák hírügynökség elemzése megállapítja: a V4-es csoportból Szlovákia az egyedüli, amely saját valuta helyett a közös európai fizetőeszközt használja, és a csoporton belül éppen ebben az országban volt a legalacsonyabb ütemű a bérek növekedése.

A V4 országok közül a leggyorsabb ütemű bérnövekedést Magyarországon mutatták ki.

A második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Csehország végzett.

A szlovák elemzők szerint az, hogy a szomszédos országok mindegyike jobban teljesített bérnövekedés terén, annak a következménye, hogy munkanélküliségi mutatóik alacsonyabbak a szlovákiainál és ez nagyobb nyomást helyez a bérek növelésére.

(forrás:www.origo.hu)

OLASZ SZIGOR – Az olasz főügyész kivenné a migránsimportáló NGO-k kezéből az irányítást

NEM STADION! – Hazai forrásból épülnek piacok Pest megyében