in ,

Nem stadion – Főtérré alakul át a budavári Szent György tér

A Hauszmann-program első körében a Várnegyed lépcsőit, útjait, passzázsait újítják fel

Több ütemben épül újjá a Budai Várnegyed. Még a nyáron átadják többek között a lovardát és a főőrségi épületet, s több, ciklusokon átívelő építkezés kezdődik a Dísz téren, valamint a Szent György téren is. A parkolási gondokra liftek és újabb mélygarázs építése, továbbá a sikló használata jelenthet megoldást.

– A Vár legyen a magyar emberek mindennapjainak és identitásának része –

fogalmazott a Nemzeti Hauszmann-programról tartott keddi háttérbeszélgetésen Fodor Gergely.

A Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa egyebek mellett arról is beszámolt, hogy a program részeként átadták a megújult karmelita kolostort, a Dísz tértől délre minden ingatlan állami kezelésbe került, a vagyonkezelő pedig a Várkapitányság Nonprofit Zrt. lett. Ismertetése szerint a Hauszmann-programot több fejlesztési csomagra bontotta a kormány, így az első körben a Várban lévő és oda vezető sétányokat, utakat, passzázsokat, lépcsőket újítják meg, a parkokat pedig élményközpontú tervek alapján alkotják újra.

– Azonnali beavatkozás szükséges a Szent György téren, fel kell számolni a rommezőt, a nem oda illő rácsos ipari kerítést, s ideiglenesen mobil illemhelyeket kell telepíteni a helyszínre –

hangsúlyozta Fodor Gergely, aki a második csomagban a folyamatban lévő beruházásokról szólva közölte: a Csikós udvar, a Stöckl-lépcső, a főőrségi épület és a lovarda nyárra elkészül, s megtörténik a műszaki átvétel is.

A főőrségi épület földszintjén étterem, az emeleten rendezvényterem lesz, a lovarda szintén nyilvános események helyszíneként működik majd, 2020–2021 között készül el a Csikós udvart a Palota úttal összekötő két harmincszemélyes óriás lift, illetve a Stöckl-lépcsőnél is épül egy felvonó, így a turistabuszoknak nem kell majd felmenniük a Várba.

 

A tervek része, hogy a rommezőt is felszámolják
Fotó: MTI/Jászai Csaba

Szintén két éven belül újjáépül az Ybl-rámpa és megújul Karakas pasa tornya, ahol büfé és vizesblokkok lesznek. A program harmadik csomagjában az ideológiai okokból lerombolt épületek tervezése, újjáépítése valósul meg. A Dísz téren visszaépül a jelenleg foghíjtelekre az egykori királyi külügyminisztérium eredeti homlokzattal, belül pedig modern irodai belsővel. A Vár főtereként a Szent György tér nyugati oldalán újjáépül József főherceg palotája a hozzá tartozó, díszes fallal körülvett parkkal, ami nyilvános lesz.

A neoreneszánsz istálló is újjászületik, azonban ennek funkciójáról még nem döntöttek. A Honvéd Főparancsnokság a jelenlegi alapterületen, de eredeti homlokzati magassággal, kupolával éled újjá. Az épület a Vár déli részének kapujaként nyílik a Dísz és a Szent György térre, ahol akár kortárs homlokzati megoldás is elképzelhető. Az egykori főparancsnokság földszintjén turisztikai fogadótér, az emeleteken pedig a város pusztulásait és újjáépüléseit bemutató interaktív tárlat kaphat helyet.

A palota megújítása is megkezdődik, ennek részeként próbaprojekt lesz a Szent István-terem rekonstrukciója: az iparművészeti bravúrként ismert termet 2021. augusztus 20-án adják át – hangzott el a háttérbeszélgetésen. Lapunk kérdésére a parkolási gondokról Fodor Gergely közölte: a Várkert Bazár mögötti és a Csikós udvar alatti mélygarázsokon túl még egy földalatti parkoló is épül, és a miniszteri biztos a jövőben ott dolgozók kiszolgálása érdekében azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a sikló a reggeli és délutáni órákban BKV-bérlettel is használható lesz.

 

(forrás: Baranyai Gábor, magyarnemzet.hu)

Óriási a botrány – Trump is drukkol a fiatal srácnak, akit alaptalanul lejáratott a balliberális sajtó

Tarlós keményen osztja az ellenzéket: az NB I-ből a megyei első osztályba zuhant vissza az ellenzék