in ,

Nem stadion – Érsebészeti profillal is bővül a kardiológiai intézet

Átadták az országos kardiológiai intézet felújított intenzív ­terápiás osztályát

ANDRÉKA PÉTER: A MOST ÁTADOTT INTENZÍV OSZTÁLY MINDENT TUD, AMIT A XXI. SZÁZADBAN TUDNIA KELL
Átadták az országos kardiológiai intézet felújított intenzív ­terápiás osztályát, mostantól itt fogadják a legsúlyosabb, sürgősségi ellátást igénylő kardiológiai betegeket. A 380 millió forintból fejlesztett részleg kialakítása, felszereltsége és légtechnikája is csúcsminőségűvé vált, az itt dolgozó orvosok és ápolók pedig már eddig is a legkorszerűbb tudással rendelkeztek.

Mintegy 380 millió forintból megújult a Gottsegen György Országos Kardio­lógiai Intézet (GOKI) intenzív terápiás részlege – jelentette be tegnap Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A felújítás kiterjedt az infrastrukturális és informatikai fejlesztésekre, illetve új eszközök beszerzésére is. – Az intézet érsebészeti profillal is bővül – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: nem igaz az a sajtóhír, miszerint a fővárosi érsebészeti ellátás kapacitása 75 százalékra csökkent, valójában továbbra is 100 százalék. Mint kiderült, hamarosan MR-, CT- és DSA (érfestő)-készüléket is kap a GOKI.

A mostani felújításhoz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 235 millió, az intézmény pedig saját forrásból 145 millió forinttal járult hozzá. A miniszter kiemelte, a GOKI fejlesztése ezzel nem áll meg, hiszen az intézet a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének csúcsintézményeként részt fog venni a dél-pesti centrumkórház sürgősségi kardiológiai ellátásában.

Kásler Miklós emlékeztetett, hazánkban a keringési betegségek okozzák a halálozások felét. A GOKI-ban évente 52 ezer járóbeteget és 7200 fekvőbeteget látnak el. – A korszerűsítés nyomán a tízágyas intenzív terápiás részleg mostantól maradéktalanul teljesíti a XXI. századi igényeket – fogalmazott a miniszter.

 

Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere arról beszélt, az Egészséges Budapest program fejlesztéseire az eddig elköltött 200 milliárd forinton felül további 600 milliárd forintot szánnak. Hozzátette, a négy centrumkórház közül egy Ferencvárosban lesz, ami nagy öröm az itt élőknek.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója elmondta, a legszélesebb portfólióval dolgoznak, az említett 7200 ellátott fekvőbeteg kétharmada sürgősséggel kerül az intézetbe, és körülbelül évente 1700 páciens az intenzív terápiás osztályra kerül. – A most átadott intenzív osztály mindent tud, amit a XXI. században tudnia kell: nagy terek állnak rendelkezésre, a légtechnika alkalmas a kórházi fertőzések elleni küzdelem segítésére, a műszerek és a diagnosztikus eszközök korszerűek – sorolta a főigazgató.

Hozzátette, mindez a felszereltség az itt dolgozó nagy gyakorlatú, magasan képzett orvosi csapat és az egészségügyi szakdolgozók nélkül nem lenne elég. – Mindenki, aki innen az elmúlt tíz évben elment külföldre dolgozni, visszatért – hívta fel a figyelmet Andréka Péter. A főigazgató szerint az intenzív terápiás részleg felújítása csapatmunka volt, köszönetét fejezte ki az Egészséges Budapest programnak, az ÁEEK-nak, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és saját kollégáinak.

(forrás: Szilágyi Anna, magyarnemzet.hu)

Demeter Márta bukik, és viszi a pártját is magával…

Svéd mindennapok – Svéd rendőrkapitány: nem fog csökkenni a lövöldözések száma, ehhez kell hozzászokni