in

Nem stadion – Egymillió gyereknek ingyenes a tankönyv

Sikerrel lezárult a tankönyvek kiszállítása az iskolákba – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten

Sikerrel lezárult a tankönyvek kiszállítása az iskolákba – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.

Kifejtette: mintegy 12,5 millió tankönyvet szállítottak ki az intézményekbe, ahol még esetleg hiány van, ott szeptember 15-ig lehet a pótrendeléseket leadni. Ezek kiszállítása szeptember 24-től a hónap végéig várható – jelezte a helyettes államtitkár, hozzátéve: e célra 11 milliárdot biztosít a kormány, ez duplája annak, mint a baloldal idején.

Megerősítette: az 1-9. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket, a 10. osztálytól rászorultsági alapon, így egymillió gyereknek ingyenes a tankönyv.

A tanévre a szakmai felkészülés augusztus 22-től zajlott, ekkortól tartották meg a megyei tanévnyitó értekezleteket, amelyeken 6 ezren vettek részt – közölte Maruzsa Zoltán.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta: a törvény alapján a tanév minden intézményben elkezdődött.

Egy tucat olyan intézmény van, ahol valamilyen beruházás néhány napos csúszása miatt szükséges volt esetleg a tanév rendjétől eltérni, rendkívüli igazgatói szünettel, tanulmányi kirándulással. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy egy-két esetben szombati tanítási napot szúrnak be, vagy a szünetekből csípnek le egy-két napot.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy összesen 276 milliárd forint értékben 800 helyszínt érintően zajlanak beruházások.

Példaként említette a Modern városok programot, amelynek keretében mintegy 49 milliárd értékben zajlik 20 beruházás, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 125 milliárd forintból 559 helyszínt érint. Emellett tornaterem, tanterem vagy tanuszoda fejlesztése 158 intézménynél zajlik mintegy 71 milliárdos keretből. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), amely energetikai beruházásokat jelent, 21 milliárdot ölel fel, 67 intézményben.

(MTI)

(forrás:www.kormany.hu)

Bátor kiállás – Miklósa Erika: Soha nem tagadtam, hogy nemzeti érzelmű vagyok

Megint hazudik az ellenzéki sajtó: nincs vészhelyzet az ajkai kórházban – Újabb lejáratással készült az ellenzéki sajtó a magyar egészségügy ellen