in ,

Megint hazudik az ellenzéki sajtó: nincs vészhelyzet az ajkai kórházban – Újabb lejáratással készült az ellenzéki sajtó a magyar egészségügy ellen

Ennek a sok hazudozásnak mi értelme??

Újabb lejáratással készült az ellenzéki sajtó a magyar egészségügy ellen, ami ezúttal igencsak mellécsúszott. Rövid utánajárással kideríthető, hogy a 24.hu cikke, ami állítja, minden nővér felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán, súlyos valótlanságokat tartalmaz. Pont az ellenkezője igaz annak, amit kitaláltak. A Magyar Imre Kórház esetében olyan egészségügyi intézményt próbáltak lejáratni, ahol nem működési nehézségek vannak, hanem a vidéki kórházak közül talán a leglátványosabb fejlődések történtek, humánerőforrás tekintetében is. 

 

 

Már megszokhattuk, hogy az Index, a hvg.hu, vagy épp a 24.hu kéz a kézben áll elő valamilyen egészségügyet pocskondiázó nagy leleplező hírrel. Senki sem vitatja, hogy vannak gondok az ellátórendszerben, gyakorlatilag minden intézményt erőt próbáló kihívások elé állít az orvoshiány. Mindezek kiküszöbölésén, orvoslásán dolgozik a kormány és az éppen egy orvos által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma. Már bejelentették, hogy átalakítják a finanszírozási rendszert, komoly elképzelések vannak az orvosképzés fellendítésére, ezzel az utánpótlás biztosítására és további bérelemelésekkel is itthon tartanák, hazacsábítanák az orvosokat.

ELŐFORDULT, HOGY LESELEJTEZETT ESZKÖZÖKET TETTEK KI AZ INTERNETRE, A “SZÖRNYŰ ÁLLAPOTOK” BEMUTATÁSÁRA 

A magyar egészségügyet rendre lejárató cikkek jelentős részéről később kiderül, hogy valótlannak bizonyul. Az sem ritka jelenség, hogy külföldi vagy épp évtizedekkel ezelőtti fotókkal akarják bizonyítani, milyen lepusztultak a kórtermek, az eszközök és milyen szegényes a kórházi koszt. A közelmúltban az is előfordult – mellesleg éppen az ajkai kórház kapcsán – hogy valaki a raktárba hordott leselejtezett eszközöket, bútorokat fotózta le és tette ki az internetre, hogy “milyen szörnyű állapotok között, rozsdás roncshalmaz bútorokon fekszenek itt a betegek”. Ezt az ügyet egyébként a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága is vizsgálja, ugyanis a képek készítője és nyilvánosságra hozója a kórház egyik dolgozója volt.

A napokban a Honvédkórház működésképtelenségét vizionálta a Népszava is tömeges felmondásról írt. Kiderült, hogy valóban van baj, de a legnagyobb éppen azzal az sürgősségi centrumot vezető Zacher Gáborral, aki amikor megtudta, szerződése lejárta után nem számítanak rá, a hvg-hez rohant és apokaliptikus állapotokról beszélt és beadta a felmondását. Távozása hírére sorra jelentették a távozott, távozó orvosok, ha Zacher megy, ők visszajönnek, vagy maradnak.

Aztán az ellenzék megmondó dokija próbálta tovább fűteni az indulatokat, aki a Honvédkórházat, sőt a magyar egészségügyet egyenesen “no go zónának” nyilvánította és egy vágóhídhoz hasonlította. Amikor utánajártunk ki a “nagy szakértő”, aki 2011 óta blogot is üzemeltet a magyar egészségügy lejáratására, kiderült, hogy még oxyológus szakorvosi vizsgáját is csak nem rég újította meg, mikor az több éve lejárt, és körülbelül hat éve nem dolgozik a magyar egészségügyben, nem oktat és tudományos publikációi sincsenek, csak saját magát kiáltotta ki szakértőnek. Találtunk róla egy videót, ami nemhogy igazolná, inkább megkérdőjelezi hozzáértését. A felvételen egy gerincsérült, KED-mellényben rögzített beteget sétáltat végig kamerák kereszttüzében.

Amikor a régi CT tönkrement, már indult egy lejáratókampány az ajkai kórház ellen. Az új igazgató a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjével néhány hét alatt szerzett új, modern CT-berendezést – Fotó: házipatika.com

“NEM VOLVÓKAT, HANEM VOLGÁKAT, ÉS NEM OSZTOGATNAK, HANEM FOSZTOGATNAK”

Egy hét sem telt el és az újabb “bomba” megint tömeges felmondással riogat, ezúttal egy vidéki, az ajkai kórházban. A 24.hu egy névtelenséget kérő informátorra hivatkozik, aki “a kórház belső ügyeit jól ismeri”. Állításuk szerint a nyár folyamán mondott fel minden ápoló és nővér a Magyar Imre Kórház intenzív osztályán, a maximális felmondási idő kitöltésével szeptembertől kellene őket pótolni. Nyolc nővérről írnak, köztük a főnővérről és annak helyetteséről.

Úgy tudjuk, hogy még csak véletlenül sem a kórházból kívánnak távozni a 24.hu által említett nővérek, hanem az intézményen belül kerülnek át más, magasabb beosztásba. A portál által vizionált kritikus létszámhiány pedig azért sem alakulhatott ki, mert nem csökkent, hanem épp ellenkezőleg, új emberekkel, tapasztalt szakemberekkel bővült a kórház kollektívája.

A lejárató cikk kapcsán az Ajkai Magyar Imre Kórház rövid közleményt is kiadott, amely honlapjukon is olvasható:

A ma reggeli hír az ajkai kórház intenzív osztályát érintően valótlan állításokat tartalmaz. Az intenzív osztály nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos. 

Nemrég költözött új szárnyba a sürgősségi osztály és új, multifunkciós ágyakat is kaptak – Fotó: nsppress.hu

MILLIÁRDOS FEJLESZTÉSEK, ÚJ ESZKÖZÖK ÉS LÉTSZÁMBŐVÍTÉS – EZ A VALÓSÁG 

Az ajkai kórházban 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Megújult a kórház épülete, kicserélték a nyílászárókat, 1,5 milliárd forintból pedig sikeresen átalakították a működési struktúrát: megteremtették a gyermekek sürgősségi ellátásának feltételeit és kialakították az egykapus beléptetőrendszert. Az eszközbeszerzések 2017 végén kezdődtek. Először modern CT-t kaptak, aztán pedig a légzésfunkciós labor mellett egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszközt is beüzemeltek.

Éppen ezen a nyáron adták át a sürgősségi ellátás új, modern, korszerű épületszárnyát. A kórtermekbe több millió forint értékben korszerű, multifunkciós ágyak kerültek. A közelmúltban kapott új mammográfia készüléket az intézmény és a közeljövőben a fertőzőosztály teljes felújítása is megkezdődik. 

Betegbiztonságot szolgáló pályázaton az év elején 88 millió forintot nyert az intézmény, a fertőzések megelőzésére szolgáló rendszerek bevezetésére. A fertőző osztály felújítására, a légzésfunkciós laborra, a vastagbél és gyomor tükrözésére alkalmas eszközökre, a műtők klimatizálására, betegőrző monitorra és defibrillátorra pedig 74 millió 500.000 forintot kapott az intézmény.

A humán erőforrást fejlesztésére 137 millió forint érkezett, ennek köszönhetően, 14 orvos és 17 ápoló érkezett a kórházba.

Az ajkai kórház ráadásul azon kevesek közé tartozik, ahol jelentős várólistákról sem lehet beszélni. További eredmény, hogy az idei évben a kórház szülészet-nőgyógyászat Osztálya elnyerte a “Családbarát kórházi osztály” címet, amire mindössze néhány kórházi osztály kapott meg az országban.

Vezető kép: facebook.com

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Nem stadion – Egymillió gyereknek ingyenes a tankönyv

Király Nóra: Az RTL Klub túlment egy bizonyos határon