in ,

Nem stadion: biotechnológiai kutatólabor épül Debrecenben

A Strabag kivitelezésével megvalósuló kutatólabor nagyban elősegíti a Debrecenben megépülő Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy innovációs központ és biotechnológiai pilot kutatólaboratórium épül Debrecenben. A Vezér utcai Agrár Innovációs Park teljes fejlesztési költsége 8 milliárd forint. Az innovációs központot a HUNÉP Zrt. építi fel a BORD Építész Stúdió terveinek megfelelően a debreceni egyetemi tulajdonú UD TUTI Kft. beruházásában.

Az uniós közbeszerzési közlönyben pénteken megjelent információk alapján a kutatólaboratórium a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében valósul meg GINOP-pályázat (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretein belül.

 

A labor kisszériás kísérleti célú vakcinagyártásra is alkalmas lesz

A Debreceni Egyetem korábbi közleményében olvasható információk alapján a kutatás és gyártás 2023-ban indulhat meg a létesítményben.

A 1248 négyzetméter bruttó alapterületű kutatólaboratórium két egymástól elválasztott területen vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok előállítására és tárolására, valamint kisszériás kísérleti célú vakcinagyártásra is alkalmas lesz.

Az épületben kutató helyiségek és az ezt kiszolgáló irodák kapnak helyet. A laboratóriumok a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjeinek felelnek meg.

Az új létesítmény munkájába a Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai Intézetének három tanszéki laboratóriuma és fermentációs félüzeme mellett az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Műszaki Kar és a Gazdaságtudományi Kar is bekapcsolódik – sorolta Pintér Ákos általános rektorhelyettes még januárban. Hozzátette:

a pilot kutatólaboratórium egy fontos lépés a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozásában.

 

 

(Kolinek Nóra, magyarepitok.hu)

 

 

Add tovább!

Már van 83 ezer komplett hülye az országban, aki Ferinét támogatja aláírásával…

A Hír Tv-n nem filmeket akarunk nézni, hanem Trollt, Keménymagot, és Bayer Show-t! Ébresztő!