in

Nagyszerű magyar újítás! – Magyar építőipari innováció csökkenti a kórházi fertőzéseket

A Graboplast és a veszprémi egyetem négy évig dolgozik a különleges lakkal ellátott padlófelületen.

Magyar építőipari innováció csökkenti a kórházi fertőzéseket

Önfertőtlenítő és öntisztító, kopásálló és flexibilis felületű padlóburkolatot dolgoz ki közösen a győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem.

A világszinten is innovatív burkolat létrehozására közel egymilliárd forint európai uniós támogatást nyert a magyar tulajdonú cég és az intézmény. A közös munka tavaly szeptemberben kezdődött, laboratóriumi szinten az egyetemen, míg gyakorlati formában a Graboplast tatabányai üzemében folyik.

Mi lesz a jelentősége?

A győri székhelyű padlógyártó MTI-nek eljuttatott beszámolójából kiderül, az új padló segítségével csökkenteni tudják a kórházi eredetű fertőzések számát. Az új terméket ennek megfelelően egészségügyi intézményekben, például kórházakban, orvosi rendelőkben vagy szociális intézményekben használják majd.

Az innováció iránt jelentős exportpiaci igény várható a tájékoztatás szerint, mert egy általános higiéniai problémára nyújt hatékony megoldást. Általa jelentősen csökkennek a megbetegedések és az egészségügyi kiadások.

Hogyan működik?

A négyéves időtartamú fejlesztési időszakban egy könnyen feldolgozható lakkot fejlesztenek ki a padlóburkolaton.

Ez az anyag megfelelő intenzitású fény hatására, oxigén és légnedvesség jelenlétében oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat.

A speciális lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelése mellett hatékony önfertőtlenítő és öntisztító sajátságúvá teszi.

Idén sem állnak le a beruházások

Mindezek mellett a Graboplast az idén a győri üzemében szeretne sportpadló kapacitásbővítő beruházást végrehajtani. A magyar társaság további idei terveiben több kisebb beruházás szerepel az elmúlt hároméves intenzív beruházási időszak után.

A magyar tulajdonban lévő Graboplastot 1905-ben alapították Győrben, mára a speciális padlógyártó piac egyik meghatározó európai szereplőjévé vált. A műpadlókat és parkettákat gyártó társaság padlóit jelenleg több mint 80 országban használják, bevételei döntően exportpiacokról származnak.

A cég a lakossági padlók előállítása mellett saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat gyárt Győrbenés Tatabányán, illetve parkettát készít Kecskeméten. A vállalat húzóágazata a sportpadlógyártás, melyben 2015-ben 50 százalékos növekedést értek el. A társaság 18,1 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2016-os évet, közel 700 munkavállalót alkalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Trump szivatja a libsiket! – Trump csapata ismételten hazugságon kapta a liberális médiát

NEM STADION! – Új fejezetet nyitott a turizmusban a Market repülőtéri fejlesztése