in ,

NAGYON JÖN FEL AZ AfD! – Újabb jobbegyenest vittek be Merkelnek

Újabb támogatottsági rekordot ért el az Alternatíva Németországnak nevezetű bevándorlásellenes alakulat.

Újabb támogatottsági rekordot ért el az Alternatíva Németországnak nevezetű bevándorlásellenes alakulat. A Civey Intézet legfrissebb száma szerint 15 százalékon állnak. A két nagy történelmi párt közül a szociáldemokraták csupán 19 százalékon vannak, míg a Merkel vezette CDU 31 százalékon. Ezzel egyidőben a Zöldek, a Die Linke és az FDP is tartja a pozícióját. Mindez pedig a hónapok óta lévő befagyott erőviszonyokat mutatja.

 

Germany, Civey poll:

CDU/CSU-EPP: 31%
SPD-S&D: 19% (-1)
AfD-EFDD: 15% (+1)
GRÜNE-G/EFA: 11%
LINKE-LEFT: 10%
FDP-ALDE: 9%

Field work: 29/12/17–05/01/18
Sample size: 11,892

Egy ilyen helyzetben teljesen érthető, hogy a CDU és az SPD mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne legyen előrehozott választás, mivel mindkét párt most gyengébben szerepelne, mint 2017 szeptemberében. Az AfD már a tavalyi parlamenti választáson is harmadik erőként került be a Bundestagba, míg most jó eséllyel versenyben lenne a másodikért is.

Az Alternatíva Németországnak egyre erősebb
Az Alternatíva Németországnak egyre erősebb

Németországban, ha nem is alapvetően, de komoly változás történt az emberek gondolkozásában és az egész pártrendszerben. A régi nagyokból egyre kevesebben kérnek, míg az új levegőt hozó politikai erők egyre népszerűbbek. Mind a nagypártok, mind az AfD lépéskényszerben van. A bevándorlásellenes erőnek egyre inkább bizonyítania kéne, hogy adott esetben képes a kormányzásra, míg a nagyoknak végre olyat kéne mondania és a tennie, amivel a tőlük elcsatangolt szavazókat vissza tudnák hódítani.

Ha továbbra sem sikerül egy ütőképes kormányt összehoznia Merkelnek, az szintén a kisebb erők javára billentheti el a mérleget. Sokan azt hitték unalmas évek jönnek Németországban a választások után. Csalódniuk kellett, mivel a választások révén létrejött patthelyzetet nem sikerült kezelni. Ennek legfőbb oka, hogy az AfD-vel senki sem akar kormányozni, pedig az ellenzéki erő vitorlájából így lehetne a legkönnyebben kifogni a szelet. Egyelőre úgy tűnik, mindenki egyedül akar hajózni.
(Kovács András, kulvilag.blogstar.hu)

Németország és a sajtószabadság – „Merkelék törvénye a Stasi gyakorlatát idézi” – a magyarországi libsi média meg tapsol nekik

Megrázó beszélgetés a Bayer Show-ban Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel a migrációról