in ,

Nagy-Britanniában négyötöde lenne a Fidesznek

Nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 

Az április nyolcadikai választás után sok helyen találkozhattunk azzal a véleménnyel, hogy a választási rendszer miatt nyert ilyen nagy arányban a Fidesz-KDNP. Nézzük, hogy a számok mit mondanak erről!

Fotó: MTI Fotóbank

A Fidesz-KDNP listán a szavazatok 49,55 százalékát szerezte meg, ez a parlamentben 67,34 százalékos arányt eredményezett. (Ez 98,96 százalékos feldolgozottságnál van így, minimálisan még változhat a mandátumok száma, aránya.) A magyar választási rendszer vegyes – inkább többségi, mint arányos –, a két típus elemeit ötvözi. Az Európai Unió tagállamai közül tisztán többségi rendszer működik Nagy-Britanniában, míg tisztán arányos rendszerrel Hollandiában találkozhatunk.

Nem nehéz belátni, hogy az arányos választási rendszer egyetlen „előnye”, hogy valóban minden egyes irányvonal akkora arányban képviselhetné magát, amekkorában szavaznak rá. Ez azonban rendre nagy mértékű instabilitást és politikai káoszt eredményez, nem véletlen, hogy a legtöbb országban a többségi modell felé mozdulnak el.

A többségi modell iskolapéldája Nagy-Britannia, ahol a Fidesznek 85,85 százalékos mandátumaránya lenne a vasárnapi választás után. Ráadásul a brit törvényhozásban ugyanúgy 1-1 mandátuma lenne az Együttnek és a Jobbiknak, miközben a két párt között 19 százalék volt az eltérés listán.

Franciaországban hasonló rendszer működik, annyiban tér el a brit modelltől a francia, hogy kétfordulós. Emiatt pontosan nem lehet megmondani, hogy mennyi mandátuma lenne a Fidesznek egy ilyen eredmény után – Macron legutóbbi eredményeiből kiindulva, valószínűleg 70 százalék fölötti lenne ez az arány a mostani 67-hez képest.

A térség legtöbb országában szintén vegyes, de arányosabb rendszer működik. Szlovákiában például 52,63 százaléka lenne a Fidesznek a parlamentben, hasonló lenne ez a szám Csehországban, Ausztriában, sőt még Németországban is.

A kombinált modellt alkalmazó Olaszországban 63,79 százaléka lenne a Fidesznek, nem meglepő, hogy a vegyes rendszert alkalmazó Magyarországban szinte ugyanez a mandátumaránya született.

Európa összes országában egyedül tudna kormányozni a Fidesz, van ahol négyötödnél is nagyobb arányban. A magas részvétel pedig tovább növeli egy kormány legitimitását, ezt vasárnap estig mindenki így látta, azóta a haladók kevésbé beszélnek erről, sokkal inkább a választási rendszert kritizálják. Mint láthatjuk, feleslegesen.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

BRÉKING- Így teker be bringával Karácsony Gergely a miniszterelnökségre (videó)

Dömötör Csaba : Az új kormány stabil gazdasági helyzetben kezdheti meg munkáját