in ,

Nagy bajban az ellenzék: 60% támogatja Orbán Viktort!

A többség elégedett a miniszterelnökkel

Na, vajon ki lesz Orbán Viktor kihívója? 

A szemkilövető? Vagy a Szemkilövetőné?

Esetleg a libás, Hajdú Bét-es Bajnai, aki tucatnyi gazdát küldött a halálba?

 


 

A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan. – írja a Magyar Nemzet.

 

Előreláthatóan mintegy ötszáz nap múlva lesznek a parlamenti választások Magyarországon, ha Áder János a 2018-as választásokhoz legközelebbi időpontra, 2022 virágvasárnapjára írja ki a voksolást. A parlamenti választás egyben miniszterelnök-választás is, ezért fontos a hivatalban lévő kormányfő munkájával való elégedettség kérdése. 2020 végén

a választókorú magyarok 59 százaléka jelezte, hogy elégedett Orbán Viktor munkájával, s ez érezteti a baloldali miniszterelnök-állítás nehézségét

– erre az eredményre jutott a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása, amely november 24. és 25. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült.

A koronavírus tizedik hónapjában mért elégedettségi adat kimagasló, az elmúlt évtizedben az év végi mérések nem mutattak hasonlót. 2013 végén is sokan, a magyarok mintegy fele (49 százaléka) volt elégedett a kormányfő munkájával. Nem meglepő módon a következő évben kétharmados győzelmet tudott ünnepelni a Fidesz–KDNP. 2014-ben év végén a politikai napirendet az ellenzék uralta, főként az internetadó és az ennek kapcsán kialakuló tüntetések voltak a média fókuszában. Ezzel is összefügg, hogy 2014. november végén csak 39 százalékos volt a kormányfő munkájával való elégedettség.

 

 

 

A mélypontot új csúcs követte: a migrációs válságra adott kormányfői választ a társadalom túlnyomó többsége támogatta, így a miniszterelnök munkájával való elégedettségi mutató már az 50 százalékot is meghaladta 2015 végére (53 százalék). Egy évvel később a 2014 végihez hasonlóan alakult az elégedettségi mutató (40 százalék), de a választásokat megelőző év végére ismét javulás állt be (50 százalék). A magas elégedettségi mutató a kampány kezdetén kulcsszerepet játszott a 2018-as harmadik kétharmados felhatalmazás megszerzésekor. 2018 óta tovább emelkedett a kormányfő munkájával való elégedettség mértéke.

2019 végén a felnőtt magyarok 52, most novemberben pedig már 59 százaléka nyilatkozott pozitívan Orbán Viktor teljesítményéről.

Ez természetesen nem független a koronavírus-járványtól és a vírus elleni védekezés hatékonyságától, sőt az első hullám során még ennél magasabb szinten is volt a kormányfő elégedettségi indexe. Az idő múlása elősegítette a pártpreferenciák szerinti gondolkodás visszaállását, igaz, a magyarok 59 százalékos elégedettségi szintje bőven meghaladja a Fidesz–KDNP népszerűségét és várható választási eredményét. Nem csoda, ha a baloldalnak a belső ellentéteken túl is nehézséget okoz Orbán Viktor kihívójának megtalálása.

 

(magyarnemzet.hu)

Oszd meg a barátaiddal is!

Közéleti szereplők, figyelem! Vegyenek példát Rákay Philipről! Vegyék fel a többiek is a kesztyűt! Videó

Hoppá! A lengyel vétó mellett áll a megkérdezettek többsége