in

NA VÉGRE! – Orbán Viktor menesztette a Balassi Intézet vezetőjét

Leváltották Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről

Leváltották Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről. A magyar kultúrát külföldön népszerűsítő intézményről előzőleg Szakács Árpád írta meg a Magyar Időkben, hogy gyakorlatilag a balliberálisok kifizetőhelyeként működik. A PestiSrácok.hu információi szerint a főigazgató eltávolítása összefügg a tényfeltáró cikkek nyomán kirobbant botránnyal. Úgy tudjuk, Hammerstein Judit marad a kultúra területén, és miniszteri biztosként folytathatja munkáját.

Orbán Viktor miniszterelnök június 20-ai hatállyal megszüntette Hammerstein Juditnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárának megbízatását – olvasható a Magyar Közlönyben. A kormányfő határozata szerint Hammerstein Juditot áthelyezik máshová, a tisztségét pedig Schőberl Márton László veszi át. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a Balassi Intézet éléről is távozik Hammerstein Judit, ugyanis az intézet 2016. augusztus 31. óta a külügyminisztériumba tagozódva, annak helyettes államtitkárságaként működik, vagyis a két tisztség – a helyettes államtitkári és a főigazgatói – a gyakorlatban egybeforrt.

Szakács Árpád Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatának első részéből (Magyar Idők, 2017. november 16.) többek között kiderült, hogy a Balassi Intézet – amelynek feladata a magyar kultúra külföldi bemutatása, így az intézet a kulturális diplomácia egyik legfontosabb szereplője – gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként, SZDSZ-es panoptikumként működik. Az adófizetők pénzéből fenntartott intézet például egy magát nőnek képzelő férfit, az Orbán-fóbiás Kiss Tibor Noét küldte külföldi haknikörútra, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse. Szakács Árpád cikkében úgy fogalmazott:

A magyar állam évente sok milliárdot költ hazánk nemzetközi kulturális értékeinek a képviseletére és a magyar kultúra külföldi bemutatására. Ennek letéteményese a Balassi Intézet. A szervezet magyarországi vonatkozású témák kiállítását bonyolítja le, illetve hazai írók, költők kiutaztatásával és előadó körútjaival mutatja be a magyar kultúrát. A szervezet milliárdos költséggel sok európai fővárosban kihelyezett részlegeket működtet. Ha valaki végignézi a Balassi Intézet által meghirdetett programokat és a meghívott művészek listáját, arra a megállapításra juthat, hogy Magyarországon ma az SZDSZ a vezető kormányzó erő.

A PestiSrácok.hu információi szerint a főigazgató menesztése összefügg a tényfeltáró cikkek nyomán kirobbant botránnyal. Úgy tudjuk, a Fidesz vezetői körében is kiverte a biztosítékot a Balassi Intézet, vagy például a cikksorozatban ennél is részletesebben kivesézett Petőfi Irodalmi Múzeum tevékenysége, amelyek háttérbe szorítják a nemzeti, konzervatív beállítottságú művészeket a liberálisok érdekében. (Szakács Árpád cikksorozatáról és az azt követő balliberális hisztériáról egyébként a PestiSrácok.hu is megemlékezett ebben a vezércikkben.)

FRISSÍTÉS!

A PestiSrácok.hu értesülései szerint Hammerstein Judit marad a kultúra területén, és hamarosan miniszteri biztosként folytathatja munkáját. Úgy tudjuk, a Magyar Idők által kirobbantott botránynak hamarosan további (személyi) következményei lesznek.

Hammerstein Judit; Fotó: Origo.hu

Hammerstein Judit az első Orbán-kormány idején (1998-2002) a miniszterelnök, 2002 és 2006 között a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. 2006-tól a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, 2007-ben a szabadságjogokat védelmező közéleti fórum, a Szabadság Kör alapító tagja volt. 2007-től a Budapest Analysis külpolitikai elemzőműhely szerkesztője, 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt, a listán 20. helyen szerepelt, így nem jutott be az EP-be. 2011 februárjától 2014 júliusáig kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. 2014. decemberében lett a Balassi Intézet főigazgatója.

(forrás: Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

MAGYAR ÉRMEK! – Négy magyar érem, közte két arany a maratoni kajak-kenu Eb zárónapján

HOPPÁ! – Nem lesz többé óraátállítás?