in ,

HOPPÁ! – Nem lesz többé óraátállítás?

Az Európai Bizottság előtt az ügy, könnyen lehet, hogy eltörlik a nyári időszámítást

Az Európai Bizottság az online kérdőívre augusztus 16-ig érkező válaszok értékelése alapján dönt majd arról, hogy megtartja-e az Európai Unióban a jelenlegi irányelv szerint alkalmazandó nyári időszámítást vagy betiltja. Az Európai Bizottság azért kéri ki a véleményeket a témában, mert számos állampolgári és tagállami panasz érkezett a testülethez – írja a Magyar Idők.

Akármilyen döntés is születik, a tagállamok továbbra is szabadon dönthetnek majd arról, hogy melyik időzónába kívánnak tartozni.

A bizottság arról írt, hogy rengeteg panasz érkezett be hozzájuk a nyári időszámítás okozta egészségügyi problémákról, így például alvászavarról.

Ugyanakkor figyelembe veszik a jelenlegi gyakorlat pozitív hatásait is, például azt, hogy a nyári időszámítással rengeteg energia takarítható meg. Magyarországon nagyjából 2000-4000 megawattóra körüli a megspórolt energia mértéke. A délebbi tagállamokban ennél kisebb ez a mennyiség, van, ahol nem számottevő.

A bizottság emlékeztetett: a legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

NA VÉGRE! – Orbán Viktor menesztette a Balassi Intézet vezetőjét

Magyarország felajánlotta a segítségét