in ,

Na, végre! Az európai szocialistáknak és liberálisoknak írt levelet a Fidesz-KDNP az ellenzék antiszemita jelöltje miatt

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben emelt szót

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben emelt szót az európai szocialisták és a liberálisok EP frakcióvezetőjénél az antiszemita és cigányellenes kijelentéseket tevő Bíró László jelölésének ügyében.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Szájer József, a képviselőcsoport elnöke levélben fordult Iratxe García Pérez, az európai szocialisták (S&D) frakcióvezetőjéhez és Dacian Ciolos, az európai liberálisok (Renew Europe) frakcióvezetőjéhez, hogy felhívják a figyelmet az európai parlamenti képviselőcsoportjaikhoz tartozó magyar ellenzéki pártok riasztó lépésére: az október 11-i időközi választásokon a közös jelöltjük az antiszemita és cigányellenes kijelentéseiről elhíresült Bíró László lett – írják sajtóközleményükben.

Tiszaújváros – Szerencs választókerületében az október 11-i időközi választásokra az ellenzéki pártok választási koalíciója, melynek tagja az S&D családhoz tartozó Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Renew Europe-hoz tartozó Momentum is a szélsőjobboldali Jobbikhoz tartozó Bíró Lászlót nevezte meg közös jelöltjükként. 

 

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetői levelükben tájékoztatják a két európai parlamenti frakcióvezetőt, hogy Bíró László számos esetben tett rasszista, xenofób, antiszemita és romaellenes kijelentéseket közösségimédia-oldalain. Deutsch Tamás és Szájer József kijelentették, hogy meggyőződésük szerint egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben. Felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy már az is összeegyeztethetetlen a demokratikus elvekkel és az európai értékekkel, hogy folyamatos választási koalíció van a magukat demokratikusnak mondó ellenzéki pártok és a szélsőséges Jobbik között. 

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoport vezetői szerint, ha egy polgári, nemzeti, kereszténydemokrata, konzervatív párt Kelet-Közép-Európában akár csak fontolóra vette volna egy hasonló hátterű jelölt állítását, az S&D és Renew képviselői lennének, akik a leghangosabban tiltakoznának, jelezve az európai értékek sérülését. A képviselők arra a kérdésre várnak ezért választ, hogy most miért hallgatnak? A levélírók szerint Bíró támogatása az S&D és Renew frakciókhoz tartozó pártok részéről fenyegetést jelent Európa valamennyi zsidó és roma polgára számára – olvasható a közleményben.

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Rákay Philip a Tv2-ben! Gyurcsány fenyegetőzése volt az első lépés a színművészetis barikád-akcióhoz – Videó

Alapjogokért Központ: nincs tétje a Színművészetin zajló eseményeknek