in ,

Alapjogokért Központ: nincs tétje a Színművészetin zajló eseményeknek

Olyan, mint egy valós forradalom, de mégsem, ez csak a valósnak az olcsó utánzata

Olyan, mint egy valós forradalom, de mégsem, ez csak a valósnak az olcsó utánzata, mivel nem jár semmilyen retorzióval, és mivel valójában nincs tétje, ezért ugyanolyan pihekönnyű, mint az összes többi fogyasztási cikk. Aki tüntet 2010 óta, annak nincs mitől tartania – olvasható az Alapjogokért Központ legújabb bejegyzésében a Színművészetin történtek kapcsán. 

A modern lázadás biztonsága – a Színmű-tünti margójára – címen közölt egy hosszabb bejegyzést az Alapjogokért Központ.

 

Úgy látják, az elmúlt 10 év gazdasági sikereit sokan a hosszú küzdelem jól megérdemelt eredményének élik meg. A rendszerváltás igazságtalanságai, a Bokros-csomag megszorításai, az elbarmolt 2010 előtti kormányzás után szépen, egyenletesen felívelő pályára állt az ország. A növekedés eredménye pedig reálbér-emelkedés vagy családtámogatás formájában csorgott le a mindennapi életbe. Nem kellett ehhez a politikai, gazdasági híreket követni, mindenki érezhette, hogy többet keres, alacsony kamaton vehet fel hitelt, igényelhet babavárót vagy CSOK-ot, ha új otthont szeretne. Akinek már volt saját lakása, az pedig érezhette, hogy a legnagyobb vagyontárgyának az értéke milyen brutális módon emelkedik, hála a gazdaság teljesítményének. Ezek mind komoly vívmányok, különös tekintettel a koronavírus okozta kihívásokra – tették hozzá.

 

 

Van azonban, amit a jólét növekedése nem ad meg, de az ember mégis vágyik rá, főleg ha fiatal. Ez pedig a lázadás élménye! Erre már sok politikai és piaci szereplő is rájött, ezért Amerikában már nagyban árulják a fiataloknak a forradalom-élményt. A legkegyetlenebb, gyermekmunkát sem megvető Nike például az emberi jogi forradalom élcsapatának festette át magát. Ezt látjuk külföldön: ők már ennyire előrehaladottak ebben, és ami ott működik, az be szokott szűrődni hozzánk is – írta az Alapjogokért Központ.

Itthon szintén meg-megalakulnak ezek a kis forradalmi körök – hol maguktól, hol egy kis nyílt társadalom-támogatással. A fiatalok pedig át akarják élni, el akarják fogyasztani a lázadás-élményt. Ligetvédők, CEU és most a legújabb a Színművészeti. Beszédek, bőrdzsekik, blokád és pizza. Olyan, mint egy valós forradalom, de mégsem. Ez csak a valósnak az olcsó utánzata, mivel nem jár semmilyen retorzióval, és mivel valójában nincs tétje, ezért ugyanolyan pihekönnyű, mint az összes többi fogyasztási cikk. Aki tüntet 2010 óta, annak nincs mitől tartania. Nem verik meg a rendőrök, nem lövik ki a szemét, nem viszik be a fogdába. Ha vonulni akarnak, akkor a rendőrség biztosítja az útvonalat és békésen kísérik körbe-körbe a “forradalmárokat” – közli az Alapjogokért Központ.

Úgy látják, ez a biztonságos forradalom nagy élménye. Egy kép az Instára meg az FB-re, és meg is van a napi fíling. Bárki odamehet, festhet molinót, csinálhat szendvicset, beszélhet a hangosbeszélőbe, meggyújthatja a görögtüzet. Ha csak egy szabad félórája van, akkor annyi, ha egy egész éjszakája, akkor annyi ideig vesz benne reszt. És amikor megunta, semmitől nem zavartatva hazamehet. Biztonságban lefekhet az ágyába és kialudhatja magát, reggel pedig új élmény után nézhet.
Csikidam! – zárul a bejegyzés.

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Na, végre! Az európai szocialistáknak és liberálisoknak írt levelet a Fidesz-KDNP az ellenzék antiszemita jelöltje miatt

A libernyákok már sivalkodnak: újabb mérföldkő a Városligetben: átadták az új sportcentrumot