in ,

Na, végre! A DK miszlikre aprítja Cseh Katalin es Donáth Anna pártját! Ennyi volt a Momentum?

Tovább szalámizzák a Momentumot

Egy ideig úgy tűnt, megállapodott egymással a Demokratikus Koalíció és Momentum a főváros felosztásáról. Az olimpiaellenes párt folyamatos bakijai és politikai hibái nyomán Gyurcsányék azonban újra akcióba lendülhettek, a IV. kerületet már át is vették, a hétvégi időközi választások után pedig ismét gyengülhet a Momentum tárgyalási pozíciója. Gyurcsány Ferencéknek nem ismeretlen ez a fajta, baloldalon belüli aknamunka, a ciklus elején a fővárosi MSZP-t is jelentősen meggyengítették. Most a Momentumon a sor.

 

 

Két elhibázott döntés a közelmúltban abszolút látványos volt a Momentum esetében, amelyek a Demokratikus Koalíció irányába billentették el az erőegyensúlyt: az egyik a budavári időközi választás eredménye, a másik pedig az újpesti polgármesteri fiaskó

– mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a Nézőpont Intézet elemzője, Talabér Krisztián arról, hogyan áll most a baloldali belharc. Szerinte a Demokratikus Koalíció egy hosszú évek alatt kiforrott stratégiát követ, azaz nem hirtelen akar mindent, hanem megfontoltan, ciklusról ciklusra építkezik.

– Ezt hívhatjuk nyugodtan Gyurcsány-stratégiának, amely a jelek szerint sikeres, hiszen a párt évek óta lassú, de stabil növekedési pályára állt. A Momentum cselekvőképesként próbálja magát értékesíteni a politikai piacon, de az instabil pártvezetés és az identitáskeresés felőrölte az építkezésre fordítható energiákat, amelyek a cselekvőképesség alapját biztosítanák.

A kvalitások hiánya az oka annak is, hogy a párt szavazóbázisa nem növekszik, nincsenek új alapszervezetek, illetve a holdudvar sem népesebb, azaz a Momentum beszorult a „kis párt” kategóriájába. Ezekből kifolyólag az ellenzéki térfélen a Gyurcsány-párt ragadhatta magához a kezdeményezést, míg a Momentumnak csak a defenzív, reaktív szerep maradt

– értékelte a helyzetet a Nézőpont elemzője.

Emlékezetes húzás volt Gyurcsányéktól, amikor 2020 elején két fővárosi MSZP-s polgármestert, a III. kerületi Kiss Lászlót és a XVIII. kerületi Szaniszló Sándort átcsábították magukhoz, ezzel pedig a Fővárosi Közgyűlésben a DK-é lett a legnagyobb frakció.

Talabér szerint a baloldali pártok két blokkra tagolhatók: az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd még mindig cselekvésképtelen, míg a DK és a Momentum igyekeznek ráfordulni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokra. Az elemző kiemelte azt is, hogy sajtóhírek szerint a DK és a Momentum már meg is egyeztek a főváros felosztásáról egymás között. Ezzel párhuzamosan vette át a IV. kerület feletti hatalmat a momentumos polgármestertől a DK helyi erős embere.

Déri Tibor lényegében kiszorult a kerület vezetéséből, a Momentum visszaszorulásából pedig egyértelműen a Demokratikus Koalíció profitál, hiszen már most nyilvános, hogy a Momentum átengedte a kerületet a DK-nak, a 2024-es önkormányzati választáson az utóbbi párt jelenlegi alpolgármestere, Trippon Norbert lesz a polgármesterjelölt

– értékelte a helyzetet Talabér Krisztián.

 

 

A hétvégén újabb három helyen tartanak időközi választást Budapesten, a Momentum politikusjelöltjei Újbudán próbálkoznak, ahonnan ketten az Országgyűlésbe ültek át áprilisban. Amennyiben ezeket a körzeteket is elbukja a baloldal, az a Momentum pozícióinak további gyengülését eredményezheti.

MEGHÁLÁLJÁK

Lényegében két év fizetett szabadsággal hálálja meg az újpesti baloldal, hogy Déri Tibor, ha 2024-ben lejár a polgármesteri mandátuma, nem indul újra, utat engedve Trippon Norbertnek, a DK budapesti elnökének. A jelenleg alpolgármesterként dolgozó Trippon egyébként már húsz éve képviselő a IV. kerületben. Polgármesterjelöltként eddig kétszer indult el Újpesten, de 2010-ben és 2014-ben is kikapott a Fidesz jelöltjétől, Wintermantel Zsolttól. Az akkor még MSZP-s politikus első alkalommal még csak alig több mint kilencszáz szavazattal maradt le, négy évvel később viszont már több mint ötezer szavazat volt a hátránya. Déri Tibor, akit a legutóbbi önkormányzati választáson az összes ellenzéki párt támogatott, 2019-ben meglepetésre legyőzte a fideszes Wintermantel Zsoltot. Trippon a jelek szerint bízik a három évvel ezelőtti eredményben, és újból megpróbálkozik az indulással.

 

 

(KREFT-HORVÁTH MÁRK, magyarnemzet.hu)

 

  

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Bohár Dániel: kék-sárgába, vagyis ukrán zászlónak öltöztek az uniós intézmények vezetői, ezzel meg is oldották a háborút.

Szétdurrant az internet ettől a videótól – Rendkívüli: magyarul állt ki hazánk mellett egy szlovák EP-képviselő (videó)