in

Na, nézzenek oda: ragadós a magyar példa, a németek is különadót vetnének ki az extraprofitot bezsebelő cégekre

Miközben a hazai ellenzék a nagyvállalatok nyereségének megnyirbálása miatt visítozik, addig lassan ébredeznek a német kormánypártok vezetői

Miközben a hazai ellenzék a nagyvállalatok nyereségének megnyirbálása miatt visítozik, addig lassan ébredeznek a német kormánypártok vezetői, akik a Magyarországon már elfogadott válságkezelő intézkedések bevezetésére készülnek. A Tagasschau arról írt keddi cikkében, hogy Európa legtöbb országához hasonlóan az energiaárak rohamosan emelkednek, és hiába igyekeznek ezeket segélycsomagokkal kompenzálni, bizonyos területeken nem történik változás. A német sajtó a kormányzó Zöld Párt és az SPD egyik vezetőjének nyilatkozataira alapozva arról ír, hogy Németországban is külön adót vethetnek ki az extraprofitot bezsebelő cégekre – hívta fel rá a Mandiner.

 

Omid Nouripour, a Zöld Párt egyik társelnöke (fotónkon) felhívta arra a figyelmet, hogy

egyes cégek a háború okozta inflációt szabadítják fel.

EZ A ZÖLD NEM ZÖLDEKET BESZÉL

Erre hozta példaként az üzemanyagárakat. Rámutatott arra, hogy hiába csökkentették átmenetileg az energiadókat, az csak átmenetileg gyakorolt hatást az árakra, utána azok ismét emelkedni kezdtek. A cikk Lars Klingbeil, az SPD vezetőjét is idézi a témában, aki azzal a javaslattal állt elő, hogy a megfogalmazása szerint,

a válság- és háborús haszonélvezőket nagyobb mértékben megadóztassák.

Majd hozzátették, ennek megfelelő kezdeményezés most Brémából is érkezett: Andreas Bovenschulte (SPD) polgármester azt szeretné, ha a Bundesrat jövő pénteken jogalkotási kezdeményezés keretében szavazna az úgynevezett többletnyereségadó (extraprofit) bevezetéséről.

TÖRTÉNELMI PÉLDÁK AZ EXTRAPROFITADÓRA

A portál az adónem kapcsán a Bundestag definícióját is említi, mely szerint ez az adó

a normális nyereségen túllépő nyereséget terheli.

Mintha Nagy Márton. gazdaságfejlesztési minisztert hallanánk.

A Tagasschau emellett több történelmi példát is említ a „többletnyereség-adóra”. Például egy ilyen adót a két világháború alatt az USA-ban, de Nagy-Britanniában és Franciaországban is kivetettek. Leginkább az állam rendkívül magas anyagi szükségleteinek fedezése volt a cél. Majd mindezt párhuzamba állítják a jelenlegi helyzettel. Rámutatnak, hogy extraprofit-adóról jelenleg is szó van, különösen az Ukrajna elleni háború kapcsán, amelynek gazdasági következményei számos cég számára gondot okoznak, de lényegesen magasabb profitot tesznek lehetővé a fegyverkezésben és az energiaszektorban is.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Ne maradj le a híreinkről!

 

Add tovább!

888.hu: Dobrev (Feriné) megint az európai minimálbérrel hülyíti a magyarokat

A szankciók működnek (igen, fordítva!)! Duplájára emelkedik a távfűtés díja Bécsben