in , ,

Na, már megy a hülyítés! Senki se dőljön be a Néppártnak!! Erősebb határőrség, kontrollált migráció, kegyelem a környezetszennyező autóknak – visszatér jobboldali gyökereihez az Európai Néppárt?

Nem bedőlni!!

Az uniós határőrök számának megháromszorozását, a menekültkérelmek EU-n kívül történő intézését, valamint az unió egységes külpolitikájának kialakítását szorgalmazza az Európai Néppárt. A szöveg visszatérést jelenthet a jobboldali arculathoz.

A Politico birtokába jutott az EPP 14 oldalas programvázlata, egy nem véglegesített, de a fő csapásirányokat tartalmazó agenda, amely a gerince lesz a legerősebb uniós párt kampányának a júniusban esedékes európai parlamenti választások előtt.

Migráció és határvédelem

A programvázlat javaslata szerint az EU-nak

10 ezerről 30 ezerre, vagyis a háromszorosára kellene növelnie az unió külső határait biztosító határvédelmi erők létszámát,

és meg kellene erősítenie az Europol intézményét is: a jelenlegi 650 helyett 3000 alkalmazottat kellene foglalkoztatnia, hogy az uniós rendvédelmi erő képes legyen hatékonyan fellépni a szervezett bűnözés, a drogkereskedelem és a terrorizmus ellen.

Az EPP terve az, hogy minél több menekült kérelmét az utolós biztonságos országban kellene elbírálni, vagyis

a menekültstátusz megadása előtt a kérelmező migráns nem léphetne az EU területére.

Ennek végrehajtására az EU-nak újabb és újabb államokkal kellene együttműködési megállapodásokat kötnie, hogy finanszírozás ellenében ezeket a bevándorlókat ügyük elbírálásának idejére elszállásolják.

A szöveg elismeri az uniós jog által alapvető emberi jognak tartott menedékjogot, de annak megadását továbbra is tagállami döntési jogkörben tartaná.

Közös politikák

Az Európai Néppárt nyilatkozata elégtelennek látja az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének funkcióját, ezért ennek megszüntetését, illetve egyidejűleg

egy erősebb hatáskörű tisztség, az uniós külügyminiszter posztjának létrehozását javasolja

– az új külügyi vezető munkáját egy szintén új testület, az Európai Biztonsági Tanács segítené, így az EU a nemzetközi válságokra gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatallal tudna reagálni.

Hasonlóképpen az EPP egy egységes uniós védelmi biztos kijelölését is elodázhatatlannak látja: az ő feladata lenne a tagállami védelmi politikák összehangolása, így a honvédelem szektorában is egy egységesebb, hatékonyabb fellépés valósulhatna meg.

A szöveg utal arra is, hogy a jövőbeli uniós külpolitikai döntéshozatalban az egyhangúság helyett a minősített többség elve alapján kellene hozni a közös döntéseket.

A program azonban

nem beszél olyan forró kérdésekről, mint a jogállamiság, a bővítés vagy az uniós intézmények megreformálásának ügye.

Környezetszennyező autók

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság a zöld átállás programja alapján sikernek könyvelte el, hogy az Európai Parlament is elfogadta, hogy az EU 2035-től tiltja az új benzines és dízelautók értékesítését.

Az EPP programja azonban ennek a tiltásnak a feloldását kéri. Mint írják, az autógyártó szektor védelmében az elektromos autógyártásra való merev és hirtelen átállás helyett alkalmazni kellene az innovatív megoldásokat is, mint például a kibocsátási kvótákkal való kereskedést, a megújuló energiára való fokozatos átállást.

Visszatérés a gyökerekhez?

Az EPP programtervezet pontjai, valamint az, hogy megemlíti a „keresztény értékek védelmét” is,

a korábbiaknál markánsabb jobboldali élt ad a politikai csoportnak,

amely a Politico szerint ezzel próbálhat visszatáncolni a jobbközépre, látva a jobboldali erők erősödését a közvélemény-kutatásokban.

Az uniós lapnak nyilatkozva, Thanasis Bakolas EPP-főtitkár elmondta: a párt hétfőn beszéli át a tervezetet, és csak azt követően áll majd össze a végleges program.

 

– olvasható mindez a Mandineren.

 

Mindenszo.hu kommentár: BE NE DŐLJÖN SENKI A NÉPPÁRTNAK! Mindig ezt csinálják! Eljátsszák a jobbost, nyernek, aztán összeállnak a libsikkel és folytatódik minden!

 

Fontos!

 

Petíció: Orbán Viktor ne menjen Kijevbe tárgyalni! Ez csapda! Itt lehet aláírni!

Az Olaszország Fivérei politikusa védelmébe vette Magyarországot azt követően, hogy az Európai Parlament többsége minden eszközével támadja a magyar kormányt

Ennyit az önálló politizálásról – Fontolgatja a Momentum, hogy a Párbeszéddel induljon közös listán a választáson