in , ,

Na, ezért kell mielőbb kilépni az EU-ból! EP: újabb támadást sürgetnek Magyarország ellen

Nemrég összeült az Európai Parlament egyik politikai intézménye, az Elnökök Értekezlete

Nemrég összeült az Európai Parlament egyik politikai intézménye, az Elnökök Értekezlete (a frakcióvezetők és az EP elnöke), az ülésen pedig felhatalmazták David Sassoli EP-elnököt, hogy levélben kérje az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar koronavírus-törvény összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével. Utóbbi rögzíti, hogy a jogállamiság is az unió alapját képező értékek közé tartozik.

Az Elnökök Értekezlete ezáltal arra sürgetheti a bizottságot: amennyiben szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást – írja a Magyar Nemzet.

Forrásaik szerint a levelet még nem küldte el David Sassoli elnök, ám ez csak idő kérdése: azt a liberális, a szociáldemokrata, a zöld és a szélsőbaloldali frakció is támogatta.

Az Európai Néppárt szerint is aggodalomra ad okot a magyar törvény, de nem álltak be a 7. cikkelyt szorgalmazók mögé.

Az Európai Parlament 2018 őszén indított ilyen mechanizmust Magyarország ellen a Sargentini-jelentés alapján. A jogállamisági eljárást a bizottság, a parlament vagy a tagállamok egyharmada kezdeményezheti. Az uniós szerződések alapján van arra lehetőség, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben.

Az EP április 16-17-én tart plenáris ülést, feltehetőleg itt is témául szolgálnak majd a magyar rendkívüli intézkedések.

(888.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Lengyel kormányszóvivő: nem lesz gyakorlati jelentősége az Európai Bíróság ítéletének a menekültelosztási kvóták tekintetében

Teljes spanyol káosz – Spanyolországban meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma