in ,

Most már szinte biztos: Magyarországon a választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

Az összesített baloldal hamis koalíciója rontott a különálló baloldali eredményekhez képest a borsodi időközi választáson

Az összesített baloldal hamis koalíciója rontott a különálló baloldali eredményekhez képest a borsodi időközi választáson – írta a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése alapján. Az elemzésből az is kiderül, hogy a baloldali pártok hiteltelen választási együttműködése évek óta inkább visz, mint hoz. A baloldal mégis továbbra is az összefogás fontosságát sulykolja a nyilvánosságban.

Bíró László hétvégi veresége nem csupán a jelölt sok tekintetben vállalhatatlan ügyei, hanem a Jobbik és a baloldal hamis koalíciójának a kudarca is – állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése.

Mint kifejtik: a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. egyéni választókerületében tartott október 11-i időközi választás azt mutatta, hogy a baloldal közös indulása inkább visz, mint hoz. A baloldal által támogatott Bíró László mostani eredménye (45,89 százalék) ugyanis jelentősen elmarad a 2018-as országgyűlési választáson elért elméleti közös ellenzéki eredménytől (az egyéni jelöltjeik összesen 48,81 százalékot kaptak).

 

 

 

 

Hozzáteszik: fontos emellett látni, hogy még egy ilyen kiélezett, a baloldal által magasra srófolt téttel bíró választáson is közel háromszázaléknyi olyan szavazó volt, aki egyik oldal jelöltjét sem támogatta. Ennek oka elsősorban a tiszaújvárosi, inkább baloldali választók inaktivitása volt.

A Nézőpont Intézet úgy fogalmaz:A KÖZÖS LISTA BALOLDALI PROPAGANDISTÁI EGYMÁSRA LICITÁLVA ARRÓL BESZÉLNEK, HOGY MILYEN FELHAJTÓEREJE LEHET A BALOLDALI PÁRTOK – AZ ÚJDONSÜLT BALOLDALI JOBBIKKAL KÖZÖS – EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK.Eközben azonban elfeledkeznek vagy nem beszélnek arról, hogy a hatalomszerzés és a szavazatmaximalizálás hamis koalíciója a Fidesz-szimpatizánsok táborát is mozgósítja, sőt a 2010 előtti vezetők visszatérésétől, a posztfasisztáktól vagy a Budapest helyett inkább Brüsszelben erős Momentum hatalomszerzésétől való félelem erősebb, mint a Fidesz elutasítottsága.

Az elemzőintézet rámutatott: nemcsak a múlt vasárnapi időközi országgyűlési választáson, de tavaly Budapesten és idén Mohácson is beigazolódott, hogy a baloldal számáraINKÁBB HÁTRÁNYOS A KÖZÖS INDULÁS A SZAVAZÓK LEMORZSOLÓDÁSA MIATT.Ami Budapestet illeti: Karácsony Gergely arányaiban kevesebb szavazatot ért el 2019 őszén, mint amennyit az akkor még külön-külön induló baloldali pártok jelöltjei utólagosan összesítve.

 

Míg a 2018-as országgyűlési választáson a budapesti választókerületek baloldali színekben (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd vagy Együtt) induló egyéni jelöltjeinek összesített átlagos eredménye 58,89 százalék volt, addig Karácsony Gergely összbaloldali jelöltként jelentősen rosszabb, 50,86 százalékos eredményt ért el.

A baloldali Csorbai Ferenc esete is hasonló Mohácson, aki tavaly a leadott szavazatok 31 százalékával, de egyedüli indulóként lett polgármester, az idei időközi választáson azonban már elbukott. A 2018-as országgyűlési választásokon ugyanis az elméletben összesített baloldali egyéni jelöltek Mohácsra vetített szavazataránya 49,63 százalék volt, Csorbai pedig a 2020 szeptemberében tartott időközi választáson 40,39 százalékot ért el – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzésében.

 

 

(origo.hu)

 

 

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Jurák Kata jelenti: vérlázító bunkóság – Vágó István szerint rá kell borítani az asztalt a Hír TV műsorvezetőnőjére

Nem stadion! Megépült a 160 km/órás sebességű Ebes-Debrecen vasút