in ,

Most kaptuk! – Itt vannak a falusi csok részletei

Gulyás Gergely bejelentette: döntés született a falusi csokról, amivel a kormányzat a vidék megtartóerejét is igyekszik növelni

Gulyás Gergely elmondta: van egy olyan megszorítás, hogy azokra a falvakra vonatkozik a falusi csok, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség, tehát a demográfiai csökkenés nagyobb mértékű, mint az országos népességcsökkenés. Hozzátette: a 2887 darab 5000 fő alatti településből 2031 település tartozik ebbe a körbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

A falvak megtartó erejét növelni kell, ez a 2031 település a falusi csok címzettje.

A falusi csok szabályairól szólva Gulyás Gergely elmondta, az általános szabályok szerint egy gyermek vállalása esetén új lakás építésére, vásárlására 600 ezer forint jár, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három gyermek esetén pedig 10 millió forint.

A falusi csokról hozott kormánydöntés alapján az új lakás építésére vonatkozó szabályokkal lehetőség van ezekben a falvakban a vásárlásra, a korszerűsítésre és bővítésre is, vagyis ezekben a falvakban élők ugyanakkora támogatás igényelhetnek. A miniszter hozzátette: ha csak korszerűsítésről van szó, akkor az összegnek a fele igényelhető.

Tekintettel a vidéki ingatlanárakra, amik jelentősen különböznek a fővárosi áraktól, vagy akár az agglomerációtól is, ez lehetőséget teremt egy új ingatlan megvételére is. A kormány célja, hogy a falusi csokkal kapcsolatos törvényjavaslatokat az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak során fogadja el, hogy július 1-jével, de legkésőbb szeptember 1-jével hatályba léphessen az új konstrukció – jelentette ki Gulyás Gergely.

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Jakab Péter nem áll le: arról beszélt, hogy a cigányok élősködnek a magyarságon

Hoppá! – Ausztria továbbra is Oroszországtól fogja venni a gázt