in

Hoppá! – Ausztria továbbra is Oroszországtól fogja venni a gázt

Donald Trump és Sebastian Kurz többek között a katonai kiadásokról és az Északi Áramlat-2 német-orosz földgázvezetékről tárgyalt a Fehér Házban

Úgy gondolom, hogy az amerikai kormány alapvetően érdekelt a jó kapcsolatokban, de sok szakkérdésben eltérő véleményen vagyunk”

– nyilatkozta Kurz.

Ezzel kapcsolatban a beszélgetés egyik központi témáját, az épülő Északi Áramlat-2 német-orosz földgázvezetéket említette az osztrák kancellár, amelyet Washington ellenez. Kurz kiemelte, hogy Ausztria kiáll a projekt mellett. Hozzátette, hogy alapvetően nem zárkóznak el az Egyesült Államokból kínált cseppfolyósított gáztól sem, azonban ennek ára jelenleg nem versenyképes.

Tekintettel erre Ausztria továbbra is főként Oroszországtól fogja venni a gázt”

– szögezte le Kurz.

Emellett Trump a katonai kiadásokról is tárgyalt az osztrák kancellárral. Kurz a washingtoni Fehér Házban tartott találkozón elhangzottakról szólva kijelentette: Ausztria semlegességére hivatkozva

nagyon is világossá tettük, hogy bár Trump álláspontját tiszteletben tartjuk, de költségvetési ügyeinkről mi magunk döntünk.”

A kancellár elismerte, hogy Ausztria más országokhoz képest kevesebbet költ védelemre, egyben viszont hangsúlyozta: az osztrák hadsereg külföldi misszióit tekintve túlméretezett szerepet vállal.

A kancellár elismerően szólt az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció harcáról is. Hangsúlyozta: szoros katonai fellépésre van szükség az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szembeni küzdelemben, amelyben ugyanakkor Ausztriát jogi és egyéb lehetőségei nem engedik, hogy részt vállaljon. Emlékeztetett, hogy a hírszerzési együttműködést tekintve is rá vannak utalva az Egyesült Államokra.

Helyénvaló a köszönet”

– fogalmazott Kurz.

(forrás: Zelenka Dóra, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Most kaptuk! – Itt vannak a falusi csok részletei

Semjén nagyon kiakadt – Venezuelai magyarok: Semjén Zsolt felháborodott a liberális sajtó aljasságán