in ,

Mocskos gazemberek: Baranyi Krisztina tüntetett a fakivágás ellen, majd kiirtott egy rakás fát a kerületében

Zöldpolitikus akcióban: pénteken a fákért tüntet, kedden hagyja, hogy kivágják őket

A legképmutatóbb az indoklás: nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz.

Péntek: Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere az LMP által szervezett tüntetésen beszédet tartott, többek között az erdők és a fák fontosságáról. Egyebek közt elmondta, hogy a fákon múlik az életben maradásunk, és a most kivágott fákat holnapra nem tudjuk pótolni.

Kedd: A Ferencvárosi Önkormányzat egyik beruházása megvalósítása érdekében a kivitelezők kivágnak 16 darab életerős fát, melyek nagy része meghaladja a húszméteres lombmagasságot is. Mindezt azért, mert „nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz”.

***

A Drégely utca és a Mester utca sarkán, a Mester utca 45-ös szám alatt található a Ferencváros Önkormányzat tulajdonában lévő Ferencvárosi Egészségügyi Központ. Mellette, a Mester utca 49-os szám alatt egy – most már – üres telek áll, ahol az Egészségügyi Központ terjeszkedési programjában szereplő új épület építése „a közeli jövőben” elkezdődik.

A kivitelezés érinti a Haller utca 40. számú ingatlan határán lévő kerítést is, amely mellett 16 darab fa, többségében akác- és szilfa áll. A fák a lapunknak nyilatkozó lakók elmondása szerint 25-30 évesek,

némelyikük még emlékszik arra, amikor a „kis csenevész fákat elültették”.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

Csavar a történetben

A közel 120 lakásos társasház lakói megkeresték lapunkat, mivel kiderült, hogy az Egészségügyi Központ új épületének kivitelezési munkálatai miatt ki kell vágni – a lenti olvasói fotón látható – tizenhat fát. A hivatalos indoklás így szól: „Az ingatlan határán álló kerítést a kivitelezés során a mélyépítési munkák miatt szükséges elbontani és 2-3 méterrel ideiglenesen áthelyezni […] valamint az ott lévő fákat kivágni, mert a munkák során várhatóan sérülnek a gyökereik.”

A lapunknak nyilatkozó egyik lakó megkereste a közös képviselőt – akinek a hírleveléből idéztük a fenti pár soros indoklást. A közös képviselő elmondta neki, hogy a nem hivatalos indoklás szerint

nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz”.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

A nyilatkozó lakók kifejtették továbbá, hogy a közös képviselő az önkormányzattal, valamint a kivitelezőkkel történő egyeztetések során a őket nem kérdezte meg, az első információt a fent említett, 2022. augusztus 11-én kelt hírlevélből tudták meg. Az egyik lakó nehezményezte, hogy akkor is kész tények elé volt állítva, nem volt beleszólási lehetőségük. Egy másik lakó megkereste a kerületi főkertészt, mivel annyira a szívére vette a fák sorsát.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

Ki mit vállal?

A közös képviselő a hírlevelében megemlítette, hogy tárgyalt a kivitelezővel és a kerület főkertészével is. Kiderül továbbá, hogy „mivel a munkálatokat nincs lehetőségünk befolyásolni, maximum kicsit hátráltatni tudtuk volna, ezért a Ház számára a legelőnyösebb feltételekhez kötöttük a beleegyezésünket:

a kivágásra kerülő fákat nemes fák ültetésével pótolják, az építkezés során használt területünket rendbe hozzák, füvesítik és ezek gondozása egy évig az önkormányzat feladata lesz;

a használt terület helyrehozásában, a fák pótlásában a Társasházat semmilyen költség nem terheli.”

A kerületi főkertésztől a lakó azt az ígéretet kapta, hogy ő személyesen vállalja, hogy utógondozza a fákat. Több lakó is feltette a kérdést, miszerint a közös képviselő által említett „legelőnyösebb feltételek” nem a minimumok-e azok után, hogy a ház engedi a kert jelentős megváltoztatását.

Egy másik lakó szóvá tette azt, hogy a kerületi polgármester

a pénteki beszédében kijelentette: „azt a fát, amit ma elégetünk, holnapra nem tudjuk pótolni”, s közben új fák ültetésével szeretné pótolni a kivágottakat.

Mit lehetett volna tenni?

Még a Tarlós-érában a Főkert beszerzett egy professzionális idősfa-átültető gépet – ez a lenti képen látható. A gép átvételekor, az akkori vezérigazgató Szabó József elmondta, hogy a Magyarországon egyedülálló géppel akár harminc centiméter törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni az eredeti helyükről, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a megmaradásukat.

Forrás: FŐKERT Facebook-oldala

Forrás: FŐKERT Facebook-oldala

Mindezek ellenére a fákat kivágták. A kivágás folyamatáról olvasóink küldtek képeket:

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

***

Megkerestük a fakivágás kapcsán Baranyi Krisztinát is. Azt szerettük volna tőle megtudni, hogy, pontosan mi indokolta a fák kivágását, illetve hogy összeegyeztethetőnek tartja-e a lépést a pénteki tüntetésen elmondott beszédével. Amint a polgármester asszony válaszol a megkeresésünkre, frissítjük a cikkünket!

(mandiner.hu, Varga Mátyás)

 

Mindenszo.hu kommentár: mit is lehet erre mondani? Talán csak ennyit: a kurva anyátokat!

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

Német hülyék. Hülye németek – A németek is rájöttek: mégsem állítják le az atomerőműveiket

Mindenki nyugodjon le! Nem vágják ki az őshonos fákat a védett területeken – A sokadik kamuzöld álhírt cáfolja az Agrárminisztérium