in ,

Mindjárt szétesik a francba az egész EU – Újabb magas rangú tisztségviselő bukott bele a korrupciós botrányba

Elbocsátotta Luca Visentinit a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC), azzal indokolva meg a döntést, hogy elveszítették bizalmukat a brüsszeli korrupciós botrányban érintett olasz főtitkárban.

Elbocsátotta Luca Visentinit a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC), azzal indokolva meg a döntést, hogy elveszítették bizalmukat a brüsszeli korrupciós botrányban érintett olasz főtitkárban. 

A világ legnagyobb szakszervezeti szövetségének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügy kapcsán, miszerint magas rangú uniós tisztviselők, valamint brüsszeli civil szervezetek (NGO-k) tagjai Katar érdekében befolyásolták az uniós döntéshozatalt a közel-keleti országtól elfogadott kenőpénzért cserébe.

Luca Visentini elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el az ITUC vezetői kampányához Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselőtől, a Fight Impunity nevű NGO alapítójától.

Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. Visentini és elődje, Sharan Burrow azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól.

Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, szombaton pedig végleg elbocsátották.

A Politico brüsszeli hírportálnak tett nyilatkozatában Visentini elmondta, mélységesen sajnálja az ITUC döntését.

Megismétlem, hogy ártatlan vagyok az ellenem felhozott korrupciós és pénzmosási vádakban

– fogalmazott. – Az adomány, amelyet kaptam, az ITUC-hoz került, hogy segítsen a rászoruló szakszervezeteknek. Úgy gondoltam, hogy ez a pénz megbízható forrásból származik, és az ITUC pártatlanul és a meglévő belső szabályoknak megfelelően használta fel – tette hozzá Visentini.

A szövetség szombati közleményében tudatta, rendkívüli ülést szervez, hogy a lehető leghamarabb új főtitkárt válasszanak. Az ITUC emellett ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja alapszabályának módosítását a vezetői választási kampányok finanszírozásáról.

– Az elmúlt hónapok eseményei jelentős károkat okoztak az ITUC hírnevének. Fontos tanulságokat vontunk le – mondta Akiko Gono, a szakszervezeti szövetség elnöke a nyilatkozatban, hozzáfűzve: az ITUC abszolút ellenzi a korrupció minden formáját.

 

 

 

(KOREN-KARCZUB TÍMEA, magyarnemzet.hu)

 

 

 

Fedélzeti kamera rögzítette a halálos áldozatot követelő tömegbalesetet – a rendőrség büntetőeljárást indít (Videó)

Szép volt, Fucsó! Az egész világ csodálkozik az egykezes fonákján! Videó