in ,

Milyen ember a főpolgármester, hogy nem érdeklődik a kárpátaljai magyarok iránt? + aláírásgyűjtés a főpolgármester ellen

Karácsony alatt Budapest mostohatestvére lett Beregszásznak

– Milyen ember a főpolgármester, hogy nem érdeklődik a kárpátaljai magyarok iránt? – tette fel a kérdést megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely bár ellátogatott Ukrajnába, de Budapest testvérvárosát, Beregszászt kihagyta a programjából. Kijevben ugyanakkor a főpolgármester ismét kihasználta az alkalmat a magyar kormány elleni gyűlöletkeltésre.

 

 

– Vajon mivel indokolja Karácsony Gergely, hogy inkább Kijevbe látogatott el, és kihagyta Budapest testvérvárosát, Beregszászt? Milyen ember a főpolgármester, hogy nem érdeklődik a kárpátaljai magyarok iránt? – tette fel a kérdést megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője Karácsony Gergely a napokban, három másik liberális főpolgármesterrel közösen tett ukrajnai útjával kapcsolatban.

Wintermantel Zsolt szerint alapvető emberi gesztus részéről, hogy érdeklődik az ukrajnai emberek iránt, ugyanakkor nagyon lesújtó, hogy nincs arra egy fél napja, hogy Beregszászra látogatva ugyanezt megtegye a kárpátaljai magyarokkal, akiket másodrangú állampolgárként kezel a hivatalos ukrán vezetés – elég, ha csak példaként a nyelvtörvényt említjük.

A frakcióvezető kifejtette: nem az az elsődleges dolga egy főpolgármesternek, hogy nemzetközi és országos kérdésekben véleményt alkosson, viszont Karácsonnyal az a baj, hogy ezt a külföldi látogatását is arra használta, hogy a magyar kormánnyal szemben konfliktust generáljon.

 

 

Mint ismert, Budapest főpolgármestere a napokban Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel együtt Vitalij Klicsko kijevi polgármester meghívására hivatalos látogatásra érkezett Ukrajnába. Bár a látogatás fő célja az volt, hogy áttekintsék, a szövetség fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak, Karácsony Gergelynek volt ideje arra, hogy a magyar kormányt szidalmazza a találkozón. Mint fogalmazott: a magyar kormány nem őszinte a háborúval kapcsolatban. Kijelentette: a budapestiek értik, mi történik Ukrajnában és tudja, hogy a megjelentek egy szabad világért harcolnak. A tanácskozás után pedig arról beszélt, hogy

ne felejtsék el, a magyar nép nem azonos a magyar kormánnyal.

Ezután a főpolgármester arról beszélt, hogy Budapest szabad és szolidáris város. „Sok millió magyar üzenetét tolmácsolom: tartsanak ki! Tudjuk: ez a harc nem csak Ukrajna és Oroszország harca, ez a harc a jó és a gonosz harca. És csak a jók győzhetnek” – fogalmazott a főpolgármester.

Figyelemre méltó, hogy Karácsony Gergely sem az odaúton, sem pedig a visszaúton nem ment el Beregszászra, inkább a varsói kitérőt választotta, vonattal.

Budapest hivatalos oldalán ugyanakkor kiemelik, hogy a magyar főváros és Beregszász közötti együttműködés alapját a 2017. május 19-én aláírt testvérvárosi együttműködési megállapodás képezi, amelynek célja a nemzeti összetartozás erősítése mellett a szoros és hatékony együttműködés kialakítása a két város között, elősegítve Beregszász további fejlődését. A Beregszász és az ukrajnai magyarság iránti szolidaritás jegyében voltak hírek róla, hogy a főváros a háború kezdetén segítséget küld a kárpátaljai testvérvárosnak, de erről azóta sem lehet konkrétumokat tudni.

Novemberben ugyan indult egy budapesti segélyszállítmány, ám annak Kijev volt a célállomása.

Kerestük a főváros sajtóosztályát, akiktől az iránt érdeklődtünk, hogy amióta kitört a háború, hogyan és mivel segített és segít Budapest a testvérvárosának, Beregszásznak. Arra is rákérdeztünk, pontosan mikor látogat majd el a főpolgármester Beregszászra. Információink szerint erre az utazásra vélhetően ebben a hónapban kerülhet sor. A főváros sajtóosztálya lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

 

 

(Harangozó Éva, magyarnemzet.hu)

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

 

 

 

Rendőrgyilkosság – Aláírásgyűjtés indult a főpolgármester lemondásáért – Óriási a felháborodás! A főpolgármester nem szakította meg varsói útját, helyette Facebookon üzenget

Összecsap Jászberényben a Fidesz–KDNP és a dollárbaloldal – A képen látható nácit kéne leváltani végre

A saját kerületében sem kedvelik Baranyit – Üzent a nép a polgármesternek – Mutatjuk