in ,

Megvan a megállapodás! Ömlik a pénz Magyarországra! Nőnek a tanárbérek

lehet sivalkodni

Navracsics Tibor és Gulyás Gergely sajtótájékoztatón ismertették a tegnap esti brüsszeli megállapodás részleteit.

 

Tegnap este Brüsszelben a Coreperen, azaz az uniós tagállamok EU-hoz akkreditált nagyköveteinek értekezletén „megadeal” született: csomagban megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról, a globális minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervének elfogadásáról és a kondicionalitási eljárásról. Magyarország mindkét vitás kérdésben számára elfogadható kompromisszumot harcolt ki – nem kell részt vennünk az Ukrajnának nyújtandó közös hitelfelvételben, illetve a globális minimumadó mellett is fennmarad jelentős adóelőnyünk.

Ezért cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, és 10 százalékkal csökkentették a három operatív programban (IKOP+, KEHOP+, TOP+) a vállalások teljesüléséig felfüggesztendő források arányát. Ezáltal

Brüsszel az összes Magyarországnak járó uniós pénz kifizetésére kötelezettséget vállalt,

Magyarország a forrásvesztést elkerülte. (A tegnapi megállapodás csomagolt volta ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a Magyarország elleni eljárás mindvégig politikai volt.)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Magyarország uniós főtárgyalója, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedd reggel sajtótájékoztatójukon a következőkről tájékoztatták a nyilvánosságot.

 

Navracsics: Elértük a céljainkat

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, „minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk”, hiszen elérték azt a célt, hogy december 31-ig megállapodjanak az Európai Bizottsággal az operatív programokról, illeve a Bizottság javaslatára a Tanács jóváhagyását megkapják a helyreállítási alapra. A területfejlesztési miniszter emlékeztetett, a 2300 milliárd forintos helyreállítási alap körülbelül 48 százaléka klímapolitikai, energiapolitikai célokra megy, további 30 százaléka digitális infrastruktúra-fejlesztésre, készségfejlesztésre, közszolgáltatások fejlesztésére megy. Emellett a kohéziós költségvetésből Brüsszel már korábban jóváhagyott körülbelül 4 ezer milliárd forint agrártámogatást, most pedig 9-10 ezer milliárd forint is megnyílik az operatív programok keretében.

Gulyás Gergely miniszter az uniós pénzekhez kötött 21 százalékos tanárbéremeléssel kapcsolatban megerősítette, „amint van uniós pénz, lesz tanárbéremelés”, ha január 1-től hozzáférünk a kohéziós pénzekhez, akkor január 1-től,

„amint hozzájutunk, abban a pillanatban” megtörténik a tanárbéremelés is.

Újságírói kérdésre Navracsics Tibor úgy fogalmazott, bízik benne, hogy további feltételek nem érkeznek az Európai Bizottság részéről. A POLITICO cikkével kapcsolatban, amely Orbán Viktor győzelmeként mutatta be a tegnap este megszületett megállapodást, Gulyás miniszter úgy fogalmazott, a tárgyalás „Európa, azaz az Európai Unió győzelmével végződött, és az Európai Uniónak mi is a részei vagyunk.”

Érvényesült a magyar érdek

A miniszterek a tegnapi megállapodás két politikai elemével – az Ukrajnának nyújtandó támogatással, illetve a globális minimumadóval – kapcsolatban is adtak tájékoztatást. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Magyarország álláspontja az volt, hogy az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatás érdekében további közös hitelfelvételre ne kerüljön sor. Úgy látja, a kormány ezen feltétele teljesült, ugyanis a tagállamok olyan formát találtak, amely nem kényszeríti a tagállamokat közös hitelfelvételre: az Ukrajnának nyújtandó támogatást az EU költségvetésének ún. headroomjából, maradékából finanszírozzák, a magyar kormánynak így csak ahhoz kellett hozzájárulnia, hogy ezt az összeget egy nem uniós tagállam kapja meg.

A globális minimumadó tekintetében Navracsics Tibor kifejtette, azt olyan formában fogadták el, hogy a jelenlegi adórendszer mellett, a helyi iparűzési adót beszámítva

Magyarországot nem kényszeríti semmiféle adóemelésre,

az alacsony adó jelentette versenyelőnyünk megmarad.

 

Felmerült a lengyel helyreállítási pénzek kérdése is, melyeket a Bizottság jelenleg még visszatart, mivel úgy ítéli meg, hogy Lengyelország valójában nem teljesítette a vállalt igazságügyi reformokat. Gulyás Gergely úgy tudja, az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás tekintetében élesen elválasztja a lengyel ügyet a magyartól.

Az Európai Parlamentben nemrég kirobbant korrupciós botrány kapcsán Gulyás miniszter úgy fogalmazott, „a tolvaj kiáltott pandúrt”, a botrány időzítését pedig „tekintsük a Jóisten humorérzékének”.

 

(Kohán Mátyás, mandiner.hu)

 

 

Erről kevesen beszélnek: vasárnap megint időközi választások voltak: a Fidesz ismét szanaszét verte az ellenzéket!!

Politico: a hétfő esti brüsszeli megállapodás Orbán Viktor győzelmét jelenti