in ,

Megvan a Béla! – És egyből vádat is emeltek ellene! Majd kilépett a Jobbikból

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte a hírt.

Vádat emeltek KGBéla ellen

Az MTI szemlézi Keresztes Imre, a KNYF főügyészének közleményét, amelyben az áll: a jobbikos politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács Béla és három vádlott-társa szabadlábon védekezik.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A főügyész felidézte: az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a legfőbb ügyész 2014. május 12-én indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A képviselő mentelmi jogát végül közel másfél év elteltével, 2015. október 14-én függesztették fel. Ezután történhetett meg a megalapozott gyanú közlése, amelynek lényege szerint a jobbikos képviselő a kémtevékenységet egy idegen állam érdekében, a titkosszolgálat részére folytatta. Erre a német, a francia és a lengyel titkosszolgálatok is figyelmeztették az Alkotmányvédelmi Hivatalt még 2014 elején.

A főügyész hozzátette: a nyomozás ideje alatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015. október 16-án újabb eljárás indult. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozottá vált az a gyanú, hogy KGBéla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, ők azonban valójában nem is jártak Brüsszelben, és semmilyen érdemi munkát nem végeztek ott a jobbikos politikusnak. Mindezzel a képviselő jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak több mint hatmillió forint értékben, megtévesztve az Európai Parlament azon illetékes szolgálatát, amely a kifizetéseket teljesítette.

Fotó: MTI Fotóbank

Mivel a mentelmi jog felfüggesztése mindig konkrét bűncselekményre hatályos, a korábbi felfüggesztés a fiktív gyakornoki foglalkoztatás miatt indult ügyre nem volt alkalmazható. Ezért a legfőbb ügyész 2016. szeptember 20-án újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a költségvetési csalás és többrendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről nyolc hónap elteltével, idén június 1-jén született döntés.

Ezt követően vált lehetővé – a két ügy egyesítése után – Kovács Bélával szemben a további bűncselekmények megalapozott gyanújának közlése Keresztes Imre szerint.

A kémkedéssel kapcsolatban pedig azt közölte korábban a főügyészség, hogy a polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy a képviselő rendszeresen, konspiratív módon orosz diplomatákkal találkozik és havonta Moszkvába látogat.

 

(Forisek Ádám, 888.hu)

BRÉKING! – Hárman is elhagyhatják az MSZP süllyedő hajóját, és belépnek a Soros-csicska LMP-be (biztos megjött az utalás) – Bárándy Gergely is köztük van!

SIKER! – Magyar érték lett a csíksomlyói búcsú – Innen már csak egy lépés a Hungarikum felé!