in ,

Megszólalt egy magyar ápoló: rajtunk múlik, meddig szorongatja az országot a koronavírus

A járvány ellen csak úgy védekezhetünk, ha mindenki magára zárja az ajtót

A járvány ellen csak úgy védekezhetünk, ha mindenki magára zárja az ajtót – mondja Németh Franciska, aki színészből lett jelenleg a frontvonalban küzdő ápoló. Szerinte amíg tele a Normafa, a gyorséttermek és a játszóterek, és amíg nem tanulunk az olaszok kárából, a járványnak nagyon szomorú vége lesz.

„A környező országokat látva határozottan kijelenthetjük, hogy a koronavírus ellen az egyetlen hatékony védekezés, ha mindenki magára zárja az ajtót egy jó pár hétre” – hangsúlyozza lapunknak Németh Franciska, a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolója. Mint mondja, hőseink 1848-ban embertelen harcokban védték a hazát. Most a vírus ellen kell felvenni a kesztyűt, ebből pedig a lakosság úgy tudja kivenni a részét, ha leül a kanapéra.

„Elismerem, hogy ez sokszor nehéz, de valljuk be, vállalható feladat” – teszi hozzá.

A frontvonalban harcoló munkatársai véleményét is tolmácsolva elmondja, hogy – bár nem okozott osztatlan sikert, és nemcsak itthon, de Európában és világszerte is késésben vagyunk a lépéssel – de „elképesztően példásnak” tartja az iskolabezárást. Szerinte a döntéshozók a látogatási tilalmakkal, a rendezvénykorlátozásokkal és digitális oktatásra való átállással minden segítséget megadtak a magyaroknak, hogy a lehető legkisebb károsodással jöjjenek ki ebből a járványhelyzetből. „Innentől kezdve nem lehet a felelősséget a kormányra és más felső szintekre tolni, hiszen a lakosságon és az otthonmaradási hajlandóságon múlik a merre tovább” – emeli ki.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy még mindig van, akihez nem jutott el az üzenet,

vagy ha oda is ért, süket fülekre talált, hiszen a kérést nem követik tettek. A magyarok jó része még mindig azt hiszi, hogy kitört vakáció, pedig tanulhatnának az olaszok példájából, náluk is ebből lett tragédia. „Amíg tele a Normafa, a gyorséttermek és a játszóterek, és a »páran összejövünk, abból baj nem lehet, végre ráérünk« hozzáállása dominál, ha nem vagyunk képesek tanulni az olaszok kárából, akkor szomorú vége lesz” – hangsúlyozza.

 

Önként a karanténkórházban 

Németh Franciska, és munkatársai azon dolgoznak, hogy a 2019-ben a Szent Jánoshoz csatolt, jelenleg karanténkórháznak kinevezett Kútvölgyiben a lehető legjobban működjék minden.

„Az egészségügyben dolgozók feladata emberfeletti”, ennél keményebb időszak nincs a dolgozók számára, mint a mostani – hangsúlyozza. A János kórház 60-70 dolgozója jelenleg is önként, egyéb napi feladatai mellett vállal munkát a karanténkórházban.

„Az orvosok és ápolók az extrém, szorongató helyzetben is úgy gondolkodnak, hogy a gyógyításra esküdtek fel, a közvetlen környezetemben azt látom, hogy mindenki beleveti magát a feladatba” – emeli ki. Hozzáfűzi: reméli –  ha túljutunk ezen a rémálmon –, hogy kellő elismerést kapnak azok a hősök, akik a frontvonalban küzdenek.

A munkatársak hangulatáról szólva elmondja, a szorongás, aggodalom, tenni akarás, elhivatottság, fáradtság egyaránt jellemző.

Olyan vezető tisztségben lévő orvosok visznek önként műszakot a karanténkórházban, akik egyébként sem arról híresek, hogy ne volna elég feladatuk. Mint mondja, a ma már betegágy mellett nem aktív egyetemi tanára fogta magát, és önkéntesnek állt, és erre hív mást is, hiszen szerinte a tanárok tudására, tapasztalatára most a betegágy mellett van szükség.

 

Egyelőre van védőfelszerelés, de nem tudni, meddig

Azzal kapcsolatosan, hogy mennyire ellátott a két kórház védőfelszereléssel, azt mondja, egyelőre náluk minden van, de az, hogy két hét múlva mi lesz, nem tudja megmondani. Ez azonban nem magyar sajátság, világszerte problémát jelent ebben a kiélezett helyzetben.

Németh Franciska sorozatszínészi, majd kommunikációs szakértői karrierjét dobta sutba évekkel ezelőtt, mert úgy érezte, más értékek mentén kell szerveznie életét.

Hogy megvalósítsa gyermekkori álmát, társadalmi megbecsüléssel és jó fizetéssel járó munkáját lázmérőre, sztetoszkópra és beteg gyerekekre cserélte, egészségügyi dolgozónak áll. Évekkel ezelőtt, hogy könnyítse a szülők helyzetét, létrehozta a Gyermek SOS alkalmazást, amelynek célja volt, hogy a szülők pár kattintással egyszerűen és villámgyorsan találhassák meg a lakhelyükhöz legközelebbi gyerekügyeletet.

2020 az ápolók és a szülésznők éve, őket ünnepli a világ, a WHO minden országból megszólaltat olyanokat, akik e szerint a hivatás szerint élnek. Németh Franciska kapta a lehetőséget, hogy a magyarokat képviselje.

(Konopás Noémi, mandiner.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

A járvány mindenkiből kihozza a valódi énjét – Íme

Bodrogi Gyula: fokozottan vigyázni kell az idősekre! – Videó