Földművelésügyi tárca: egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára
A Földművelésügyi minisztériumnak a Magyar Idők szerkesztősége részére eljuttatott közleményéből kiderül, hogy az agrártárca azt szeretné, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének. Fazekas Sándor miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára – olvasható a közleményben.
- A célzott kampányokkal és az áfacsökkentéssel a halfogyasztás növekedését szeretné elérni az agrártárca
- A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével
- Ma már a halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét
Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.
Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének
– mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán, a Hortobágyon.
A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével, hiszen a lecsapolt halastavakból lehalászott halak sokszor a telepítést követően csak ekkor kerülnek „kézzelfogható közelségbe”.

Fotó: MTI
A tiszai halászlé hungarikum
Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára, hiszen egészséges, egyszersmind finom étel. A hazai haltermelés az utóbbi években növekvő tendenciát mutat.
A karácsony közeledtével a Földművelésügyi Minisztérium arra is ösztönözni szeretné az embereket, hogy lehetőség szerint Magyarországon megtermelt halat fogyasszanak.
A miniszter elmondta: ma már a technológiai előírások betartásával halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét.
A halgazdaságok a téli időszakban értékesítik a legtöbb halat, éves árbevételük mintegy 65-70 százalékára ekkor tesznek szert – olvasható a Földművelésügyi minisztérium által kiadott közleményben.
(magyaridok.hu)