in

Mégsem szar az oktatás? – Tudományos díjat nyert az egri diák – Ő képviselheti Magyarország fiataljait az idei Nobel-díj átadón

Átadták a 27. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait a napokban Budapesten

Tudományos díjat nyert az egri diák – Ő képviselheti Magyarország fiataljait az idei Nobel-díj átadón

 

Átadták a 27. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait a napokban Budapesten, a bírálóbizottság három első, négy második, három harmadik helyet, és két különdíjat ítélt oda. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy az innovációs szövetség az egyik első helyezettjét, az egri Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj átadási ünnepségre, hogy képviselje a magyar fiatalokat.

 

A Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalának főtámogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 csatornával közösen tavaly ősszel hirdette meg a versenyt 14 és 20 év közötti fiataloknak.

A 2017/2018-as tanévre kiírt verseny első fordulójába 106 pályázat érkezett, ebből a zsűri 69 pályázatot javasolt kidolgozásra, 57 határidőre elkészült. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a díjátadón hangsúlyozta, alkotó ember nélkül nincs haladás, a verseny pedig évek óta mutatja, hogy az alkotó munka jelentős eredményekhez vezet.

Kijelentette: Magyarországon vannak tehetséges, alkotó szakemberek. Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős felkért helyettes államtitkára a díjátadó ünnepségen a tehetséggondozás fontosságáról beszélt, és szólt arról, hogy folytatódik a nemzeti kiválósági program.

A DÍJAZOTTAK

Első díjat kapott Matányi Marianna és Kákonyi Marcell, a szentendrei Ferences Gimnázium tanulóinak pályázata az agyi működést vizsgáló tesztkészülékről; Tassi Timián Áron, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulójának okos lámpája, valamint Novák Blanka, az egri Dobó István Gimnázium tanulójának a lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálatáról szóló pályázata.

A verseny három első helyezettje jut tovább a 2018. szeptember 14-19. közötti európai fiatal tudósok dublini döntőjébe. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy az innovációs szövetség az egyik első helyezettjét, az egri Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj átadási ünnepségre, hogy képviselje a magyar fiatalokat.

A díjátadón elhangzott az is, hogy Laufer Tamás Jónás, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tanulója, a verseny egyik harmadik helyezettje képviseli Magyarországot a 33. Kínai ifjúsági tudományos és technológiai innovációs versenyen 2018 augusztusában. Laufer Tamás Jónás fejlesztése követi az alkohol hatását az emberi egyensúlyra, és abból következtetéseket von le.

Novák Blanka átveszi az első helyezettnek járó díjat Winkler Zsolttól, a Mol-csoport innovációs vezetőjétől. Az egri diák a Lycium barbarum (goji bogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálatáért kapta az elismerést. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

HUSZONHÁROM ÉVE AZ ÉLVONALBAN

Az Európai Unió 1988 óta szervezi a Fiatal tudósok versenyét a 15-20 év közötti fiataloknak. A versenysorozathoz csatlakozva a Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben írta ki Közép-Kelet-Európában elsőként az első Országos ifjúsági tudományos és innovációs versenyt. A magyar versenyzők sikeres uniós szereplésének köszönhetően a magyar Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny 1995 óta teljes jogú tagja az európai versenysorozatnak.

Forrás: MTI

(pestisracok.hu)

Hoppá! Putyin-Kurz találkozó volt! – Putyin Bécsben: Van esély az Unió és Oroszország közti kapcsolatok felmelegítésére

Agyhalál – Trianonozva rúgott bele a magyarságba és a nemzetbe az MSZP-s Ujhelyi