in ,

Hoppá! Putyin-Kurz találkozó volt! – Putyin Bécsben: Van esély az Unió és Oroszország közti kapcsolatok felmelegítésére

Kedden találkoztak

Bécs, 2018. június 5.

Minden fél számára károsak a büntető és a protekcionista intézkedések, és mindenki érdekelt az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésében – hangsúlyozta keddi bécsi látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az orosz elnök úgy vélekedett, van esély arra, hogy fokozatosan felmelegítsék az orosz-uniós kapcsolatokat.

Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közös sajtótájékoztatóján az orosz vezető megjegyezte, országa ennek ellenére a nyugati szankciók jelentette összes akadállyal megbirkózott. A nyugati országok több büntető intézkedéssel sújtották Moszkvát a Krím félsziget 2014-es bekebelezése és a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatása miatt. Putyin jelezte, megérti, hogy minden egyes uniós tagállam nehezen viszonyul az összetett témához.

Van der Bellen válaszában aláhúzta, hogy Ausztria Oroszország-politikája a jövőben is összhangban marad az Európai Unió álláspontjával. Az osztrák államfő leszögezte, hogy mindemellett az Oroszországgal folytatott párbeszédet is fontosnak tartja. Putyin és Van der Bellen országaik kapcsolatainak baráti jellegét hangsúlyozták.

Az osztrák vezető elmondta, Ausztria mindig kész arra, hogy hozzájáruljon a nemzetközi feszültségek csökkentéséhez. Sok uniós tagállammal ellentétben Ausztria nem utasított ki orosz diplomatákat azt követően, hogy a nagy-britanniai Salisburyben megmérgezték Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát. A britek szerint Moszkva áll a botrány mögött. Van der Bellen úgy vélte, hogy a nehézkes viszony ellenére nincs bizalmi válság Moszkva és az Európai Unió között.

A politikában időről időre újra felbukkannak hitelességi kérdések

-vélekedett az osztrák vezető.

Putyin szerint Oroszország esetében nem beszélhetünk hitelességi problémáról.

Ez azok számára jelent gondot, akik azt akarják, hogy Oroszországgal kapcsolatban felmerüljön ez a probléma

-mondta.

Moszkva nyitott, és együttműködésre kész

-hangsúlyozta Putyin, aki szerint mindenki érdeke a jó viszony helyreállítása. Az orosz elnök úgy vélekedett, van esély arra, hogy fokozatosan felmelegítsék az orosz-uniós kapcsolatokat.

A teljes körű együttműködés újrakezdésében nemcsak Oroszország, hanem európai barátaink is érdekeltek

-mondta Putyin. A moszkvai vezető hozzátette, hogy építő jellegű, ám nem könnyű párbeszéd zajlik Brüsszel képviselőivel arról, hogy felélesszék a kooperáció korábbi formáit.

Az orosz vezető a nap folyamán Sebastian Kurz néppárti kancellárral, valamint Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is találkozik. Strache a hétvégén az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésére szólította fel az EU-t. A keddi Putyin hatodik hivatalos látogatása a hagyományosan semleges Ausztriában.

Az orosz elnök annak alkalmából kereste fel az országot, hogy ötven évvel korábban megkötötték az első gázszállítási szerződést Európa és a Szovjetunió között.

Forrás/fotó: MTI
(pestisracok.hu)

HOPPÁ! – Ismét a szocik nyakán a bevándorlásellenes AfD

Mégsem szar az oktatás? – Tudományos díjat nyert az egri diák – Ő képviselheti Magyarország fiataljait az idei Nobel-díj átadón