in

Megint nem stadion – Több mint tízszázalékos béremelés lehet a versenyszférában

Na, ugye

A várakozásoknál lényegesen magasabb, átlagosan 12-13 százalékos keresetemelés lesz idén a versenyszférában, a bértárgyalások a legtöbb helyen már lezárultak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Időknek elmondta, rendben és békésen zajlottak a 2018-as egyeztetések, nagyszabású demonstrációkra, szakszervezeti lépésekre nem került sor.

A kamarai vezető szerint az emeléshez hozzájárultak a kormányzati lépések, de a vállalkozások döntését elsősorban a reálpiaci folyamatok befolyásolták.

Egyre kevesebb cég látja úgy ma már, hogy az olcsó munkaerő a versenyképesség titka, inkább a hatékonyságnövelésre kerül a hangsúly”

– fogalmazott.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke úgy fogalmazott, a várakozásai szerint is 12-13 százalékot emel átlagosan a versenyszféra az idén. Ebből 10 százalék körül alakul az alapbérek felzárkóztatása, a további 2-3 százalékpontot pedig a béren kívüli juttatások, valamint a pótlékok emelése jelenti.

Elmondása szerint az egyre jobb gazdasági tendenciák is hatnak a bérekre, azonban a vállalatokat leginkább a munkaerő megtartása motiválja. A legnagyobb emelést az alacsony keresetűek kapják, de a nagyobb tudást igénylő munkakörök sem maradtak ki a felzárkóztatásból.

A kisebb vállalkozások szintén 12 százalék körüli emelést adtak átlagosan. A szakemberhiány a munkavállalókat is bátrabbá tette, ezért a vállalkozásoknak arra is figyelniük kell, hogy a konkurencia ne csábítsa el a munkavállalókat”

– mondta Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke.

Az adatok szerint a minimálbér 8 és a garantált bérminimum 12 százalékos emelése mintegy egymillió dolgozót érint, a bérmegállapodásban ugyanakkor csak 2017-re és 2018-ra volt meghatározva az emelés mértéke.

(forrás:Bokor Gábor, 888.hu)

Apáti Bence – Beszéljünk a „gyűlöletpropagandáról”!

Agyhalál – Fodor Gábor nehezményezi, hogy a kormány elüldözte a jótékony Sorost