in

Még sincs romokban az egészségügy? – Agyműtétet végeztek robottal Budapesten

Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben egy Parkinson-kóros férfit operáltak meg áprilisban.

Elektródákat ültettek a fejébe: ezek ingerlik az agy bizonyos mélyen elhelyezkedő területeit, ezáltal javítják a mozgászavarban részt vevő hálózatok hibás működését.

A ROSA idegsebészeti robot egy automatizált célzókészülék: kapcsolatot teremt a 3 dimenzióban elkészített agymodell és a beteg agya között. A Parkinson-kór műtéteinél legnagyobb előnye a 0,6 milliméteres célzási pontossága (mivel az agy mélyén elhelyezkedő célpont mérete egy 3×6 milliméteres mag hátsó harmada).

A műtétet Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője végezte. A műtéten részt vett Stephan Chabardes, a Grenoble-i Idegsebészeti Klinika intézetvezető professzora (aki Michael Schumachert is műtötte) — írja az Euronews.

Nem téveszt a robot, mert csak azt a feladatot végzi el, amit kijelölünk neki, és arra mindig visszakérdez. Ezzel a humán errort is jelentősen csökkenti ezeknél a nagy koncentrációt igénylő műtéteknél”

— mondta Erőss Loránd.

A páciens tünetei azonnal megszűntek. A műtétről tartott sajtótájékoztatón a beteg elmondta, korábban annyira remegett a keze, hogy nem tudott újságot olvasni, most viszont már tud.

A robotot epilepszia-műtéteknél is használják majd: amikor sok elektródát ültetnek az agyba, 10-12 óra helyett 3 órára csökkenhet a beavatkozás hossza.

Kelet-Közép-Európában ez az egyetlen ilyen robot, de pl. Olaszországban és Belgiumban is csak egy van belőle.

(forrás: Oláh Gellért, 888.hu)

„Szörnyű tragédia” – Róna Péter is szakít az LMP-vel

MAGYAR SIKER! – Baji Balázs aranyérmet nyert Lengyelországban