in

MÉG MINDIG NEM STADION! – Újjászületett Székesfehérvár legnagyobb zöldfelülete

A 65 ezer köbméternyi iszapot megmozgató beruházás eredményeként új madárfajok jelentek meg a városban

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja – derül ki a szekesfehervar.hu híréből.

A mederkotrási, vízpótlási és tájépítészeti munkákat a Colas Alterra Zrt. és az Aktív Kft. kivitelezte; a közúti elérhetősége ugyanakkor az Útéppark Kft. munkájának köszönhetően javult. A közbeszerzési adatok szerint

a munkálatok fő célja a tószabályozás, a tó eredetihez hasonló állapotának kialakítása volt a nádfelület és az iszap eltávolításával, nyílt víztükörrel és a vízáramlást biztosító lagúnák kialakításával.

A védettsége élvező, több mint 200 hektáros terület ökológiai fejlesztése több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg.

Őshonos halak és új madárfajok érkeznek

Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelületén augusztus 11-én, szombaton a nagyközönség előtt is megnyílik az Északi-tó, mely fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált. Emellett madármegfigyelő helyeket alakítottak ki, táblákat helyeztek el, és megújult a két kilátó is a területen.

A munkák során csaknem 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, jelentős részéből költőszigeteket alakítottak ki, és összesen 17 kilométernyi rőzseművet építettek.

A rehabilitációnak köszönhetően olyan madarak bukkantak fel a Sóstón, melyek korábban nem voltak Fehérváron. Haltelepítés is lesz ősszel és tavasszal, őshonos halfajok kerülnek majd a tóba.

Madárkórház és közösségi ház is épül

A tó megközelítése is javult, a Szárcsa közből nyíló parkolóban összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkolót alakítottak ki. Még zajlank a fejlesztések a Sárkeresztúri úti kapu mellett, ahol a játszótér és a faház mellett helyet kap majd a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház is. Ezek kivitelezési közbeszerzése folyamatban van.

A munkálatokról tartott helyszíni tájékoztatón az is kiderült, hogy Sóstó északi része, illetve a fejlesztés alatt álló stadion déli oldala egy összekapcsolt rendszer lesz. Utóbbi területen már kialakították a játszóteret és a fitnesz parkot, mivel azonban a stadion még munkaterület, ez egyelőre le van zárva.

(magyarepitok.hu)

EZ SEM STADION! – Teljesen megújult Székesfehérvár zöld óvodája

AGYHALÁL – A sztarklikk.hu is egy Orbán fóbiás szennylappá vált