in ,

Márky Márk – Lázár János: ha a hódmezővásárhelyi vezetés nem józanodik ki, a település évtizedekre lemarad

Interjút adott Lázár János a vasarhely24.com oldalnak

Interjút adott Lázár János a vasarhely24.com oldalnak, melyben kitért többek között Márki-Zay Péter, jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester megosztó és városromboló munkájára, valamint a régió előtt adódó lehetőségekre is. A politikus arról is beszélt, hogy 2030-ig a térség településeinek a lehető legjobban meg kellene közelíteniük az osztrák fejlettségi színvonalat.

 

Lázár János továbbra is Hódmezővásárhelyen él és számára a legfontosabb a település jövője, derül ki az interjúból. A régió adottságait jónak tartja, egyes települések előtt különösen nagy jövő állhat, ha kihasználják a lehetőségeket, utalt itt elsősorban Makóra.Országgyűlési képviselőként Lázár az egész választókerületért felelős, de azt is látja, hogy ahol a torzsalkodás került előtérbe, ott egyértelmű, hogy a versenyben le fognak maradni a többi településhez képest. Ide tartozik Hódmezővásárhely is, ahol Márki-Zay Péter csupán szavakban beszél a jövőről, azonban a kinyilatkoztatott tervei mögött Lázár nem látja a valódi elképzeléseket.

 

Lázár János kitért arra, hogy a Hódmezővásárhely ezzel a szituációval csak veszíthet, hiszen a többi város elhúz mellette, miközben az elmúlt húsz év munkája kárba veszik.A korábban polgármesterként Hódmezővásárhelyért dolgozó Lázár emlékeztetett, hogy a város érdekében együttműködne Márki-Zay Péterrel, azonban a másik oldal felől nem érzi ennek jeleit. Korábban az előrehozott választásokat nem tartotta jó ötletnek, azonban abban az esetben, ha hosszabb távon nem szűnik a meg nem értés Márki és az önkormányzati képviselő-testület között, akár ez az opció is szóba jöhet.

Lázár így beszélt erről a helyzetről:

Ma az egyetlen szempont: a másik legyőzése, és minden, amiért megdolgoztunk az elmúlt években, napról napra megy tönkre. Óriási hibának tartom. A polgármester minden lehetőséget felhasznál arra, hogy engem gyalázzon, a személyemet, a családomat támadja, sőt, amatőr politológusként az országos politikai pályafutásomról is rendszeresen kifejti a véleményét, igaz erre senki nem kérte, és senkit sem érdekel. Ennek ellenére tudomásul veszem, hogy őt választották meg polgármesternek, ezért is ajánlottam föl az együttműködésemet.

A város jövője komoly tervezést és szakértelmet, szélesebb víziókat igényel, Lázár szerint Hódmezővásárhelyen jelenleg nem ez a helyzet:

Olyan ügyekkel azonban, mint hogy hol épüljön csúszda a strandon, a Kossuth téren vagy a Zrínyi utcán legyen az új könyvtár nem megy előre a város. Az ilyen ügyek vitája nem ad választ arra a kérdésre: 2030-ban mitől lesz jobb hely Hódmezővásárhely, és nem ad támpontot annak a fiatalnak sem, aki a jövőjét tervezi. Kisszerű, provinciális, hónaljszagú veszekedéssel el lehet tölteni akár éveket is, de az a település, ahol a városvezetőnek fogalma sincs arról, 10-20-30 éves távlatban mi jelenti a jövőt, elkerülhetetlenül lemarad a fejlesztési forrásokért vívott küzdelemben.

A választókerület országgyűlési képviselője elmondta a véleményét a régió nagyvárosáról, Szegedről is, ahol szerinte Botka László regnálása csupán a pangás időszakát hozta el, amelyből a város és agglomerációja nem jön ki jól a jövőben:

Erősíteni kell Szeged ipari-gazdasági jellegét. Magyarország számára komoly tartalékot jelenthet a Dél-Alföld. Tudomásul kell venni, hogy egy gazdasági régióhoz tartozik Szeged, Békéscsaba, Arad, Temesvár és a Vajdaság. A kormánynak azt javasoltam, működjön együtt Szegeddel, nyisson Szeged előtt lehetőségeket. A kérdés, hogy Szeged tud-e élni ezekkel. Botka László ma már nem megoldás, hanem akadály Szeged számára. Polgármesterként volt néhány jó éve, de ma már hullócsillag, és egyre komolyabb teher, ami visszahúzza a Tisza-parti várost. Emlékszem, Orbán Viktor szegedi látogatásán megkérdezte, milyen lesz a város 10 év múlva. Botka csak habogott. Jó ideje nincsenek már értékelhető válaszai a város jövőjére vonatkozóan.

A régió előtt tehát több lehetőség és fejlődési út áll, a kérdés, hogy kivel, kikkel lehet mindezt elérni.

Forrás: vasarhely24.com; Fotó: MTI

(forrás: Szabó Gergő, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

MAGYAR DIADAL – 562 éve diadalmaskodott Hunyadi János serege Nándorfehérvárnál (videó)

AGYHALÁL – Hülyét csinált magából: Eddig várt a hős Varga-Damm Andrea