in ,

Már össze is omlott a svéd betegellátás – Tragikus állapotok Svédországban

Szodoma-Gomora állapotok a skandináv „mintaállamban”?

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TELE VANNAK – A MENTŐAUTÓK „ÓRÁKIG” KÖRÖZNEK A KRITIKUS BETEGEKKEL

 

Szodoma-Gomora állapotok a skandináv „mintaállamban”?

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TELE VANNAK – A MENTŐAUTÓK „ÓRÁKIG” KÖRÖZNEK A KRITIKUS BETEGEKKEL

2020. április 13.

A coronavírus következtében Stockholmban kezd összeomlani a nyomás alatt a betegellátás. A mentőszolgálatok személyzetétől származó adatok szerint az Expressen közlése szerint „órákig” kényszerülnek a mentősök körözni kritikus állapotban lévő betegekkel, míg találnak egy sürgősségi osztály, amely hajlandó átvenni őket.

A helyi különleges egészségügyi vezetés állítólag kétségbeesetten dolgozik a mentőautók átirányításán azokba a kórházakba, ahol van még kapacitás. Az elmúlt hét végén valamennyi kiemelten kezelt mentőautót a Karolinskába irányították, mivel a többi kórházban már kimerültek a kapacitások. Mindennek ellenére sem sikerült mindent elintézni. A Stockholm City-nél dolgozó Emil Skoglund mentő betegápoló és biztonsági felelős az Expressen-nek adott interjúban írja le a helyzetet:

– A Huddinge-ban lévő kórház sürgősségi személyzetének betegápoló kollégái csak áltak és sírtak. Mindenütt mentőautók voltak, egyetlen üres hely nem volt a mentőautók céljára fenntartott helyen. Fel vagyunk készülve minderre, valahogyan mégis bíznunk kell abban, hogy a döntéshozóknak teljes képük van a kórházak betegellátási kapacitásáról. Úgy gondolom, hogy megtesznek mindent, amit tudnak.

Éppen egy hasonló mentőautó szolgálati leállást vezettek be a Södertälje kórháznál. A rohamkocsik Södertäljéből a Huddinge-i Karolinskába szállítják a betegeiket. Mindemellett „tisztázatlan”, meddig fog ez a helyzet fennállni.
Betegbiztonsági szempontból a helyzet nem éppen megnyugtató. Skoglund szerint a mentőautók hirtelen átirányítása eredményezi, hogy kritikus állapotban lévő betegeket órákig szállítanak különböző kórházak között – anélkül, hogy valahol átvennék őket.

 

Beszél többek között egy betegről, akit kék fényjelzéssel és szirénával szállítottak 2,5 órát, amig tudtak részére találni egy befogadó kórházat.

– Volt egy beteg, aki a mi véleményünk szerint krízis állapotban volt, azaz kék fénnyel és szirénával szállított személy volt és szüksége volt az azonnali beavatkozásra. Ehelyett továbbküldték és különböző kórházak között köröztek vele. Végül valahol 2,5 óra után felvették.

Szakemberek és a helyzetet értékelők ugyanakkor attól tartanak, a coronajárvány még csak a kezdeti szakaszában tart Stockholmban és még hosszú idő, míg a betegek száma eléri a csúcsot.

https://samnytt.se/akutmottagningarna-ar-fulla-ambulanser-kor-runt-kritiska-patienter-i-timmar/

 

Fordította: Géber Zsuzsánna

(Bayer Zsolt, badog.blogstar.hu)

Oszd meg másokkal is!

Használati utasítás Tóta W. Árpádhoz

Jelentős mulasztások miatt menesztették a kórházigazgatókat, itt vannak a részletek