in ,

Jelentős mulasztások miatt menesztették a kórházigazgatókat, itt vannak a részletek

 

Napok óta tartja lázban a közvéleményt két kórházigazgató azonnali hatályú menesztése. A vezetők mellett spontán szolidaritás, míg a döntést hozó Kásler miniszterrel szemben méltatlan sárdobálás vette kezdetét, a kényelmetlen igazság azonban még véletlenül sem kapott publicitást. A balliberális médiában áldozatként feltüntetett Cserháti Péter és Csernavölgyi István azonban nem ok nélkül távoztak a főigazgatói posztról. Az utóbbi hetekben súlyos mulasztásokat követtek el.

Kásler Miklós két kórházigazgató menesztéséről döntött a múlt héten, indoklása szerint azért, mert súlyos mulasztásokat követtek el. Az ellenzéki sajtó természetesen másként értelmezte a történteket, majd kijelentették: Kásler Miklós politikai leszámolásból, bosszúból menesztette a két főigazgatót. Portálunk információi szerint az igazság ezzel szemben az, hogy Cserháti Péter semmibe vette a koronavírusos betegek számára történő ágyfelszabadításra vonatkozó rendeletet, míg Csernavölgyi István egészen egyszerűen nem adott tájékoztatást hat fertőzött haláláról az illetékes hatóságoknak. Mindezek pedig pártállástól és bármi mástól függetlenül több, mint elegendő indokot arra, hogy a miniszter azonnali hatállyal visszavonja a vezetői megbízásukat.

 

ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK KÉSÉSE NEM ADMINISZTRÁCIÓS HIBA
Csernavölgyi István, a Fejér megyei kórház menesztett főigazgatója egészen különös magyarázattal rukkolt elő a felmentése után kiadott közleményében.

Ebben azt írja:

Az adatszolgáltatás azonban adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör.

Véleménye szerint, tehát nem ő a hibás, hanem az, aki elmulasztotta ellátni az adminisztrációs kötelességét. Némiképpen árnyalja a magyarázatot, hogy még akkor is, ha ez valóban nem az ő feladata lenne, ő a felelős azért, hogy ez rendben megtörténjen és értelemszerűen azért is, hogy nem történt meg. A vezetői kinevezéseknek – legyen az cég vagy intézmény, esetleg egy csoport – ugyanis az a lényege, hogy végső soron az az ember felel mindenért és mindenkiért, akit erre a pozícióra kineveztek. Rögzítsük tehát, hogy még a balliberális gittegylet számára is érthető legyen: a feladatot és a megbízatást mindig a vezető vállalja, aki ezért felelősséggel tartozik. A hiba és mulasztás tehát következményekkel jár. Az Orbán-kormány alatt már világossá válhatott volna a balliberális oldal számára is az, hogy Magyarország nem következmények nélküli ország.

 

AZ UTASÍTÁS NEM FAKULTATÍV AJÁNLÁS

Cserháti Péter főigazgatóként viszont nem a pozíciójával járó felelősség hárítását próbálta meg védekezésként bevetni. Cserháti ugyanis egyszerűen figyelmen kívül hagyta a szakminiszter utasításait. Amikor pedig arról érdeklődtek az minisztériumból, hogy a Budakeszi úton található remek gyógyítási feltételekkel rendelkező intézményben – amely leginkább egy festői, svájci magánklinikához hasonlítható-, az előírt ágyszám felszabadítást sikerült-e végrehajtania, válaszában az jelezte, hogy egyáltalán nem. Miért is fontos ez? Nos azért, mert a Budakeszi úton található az a tömb, rehabilitációs központ, amely történetesen több, mint 400 olyan ággyal rendelkezik, amelyhez közvetlen bekötött orvosi oxigén is tartozik. Hangsúlyozzuk, ez a kapacitás a koronavírus-fertőzöttek ellátásában nagyon jelentős segítséget nyújthat(na).

 

POLITIKAI TISZTOGATÁST VIZIONÁLNAK
Óvatosan megjegyzendő tény, hogy a szóban forgó két menesztett főigazgatót az Orbán-kormányok idején nevezték ki intézményvezetőnek, de ez – ellentétben a szoclib kormányzás idején megszokott elnéző magatartással – nem menlevelet, hanem komoly felelősséget jelent a számukra. A két szóban forgó főigazgató ebben a rendkívüli helyzetben nem teljesítette a központi utasításokat, ami a jelenlegi helyzetben különösen nem maradhatott következmény nélkül.

 

TILTAKOZNAK A DÖNTÉSEK ELLEN
A főigazgatók menesztését követően tiltakozó megmozdulásokat is szerveztek, természetesen Kásler miniszter személyét helyezve a tiltakozás középpontjába. A legnagyobb port talán az egykor Cserháti vezette OORI dolgozóinak nyílt levele kavarta, amelyben a dolgozók tiltakoznak a miniszteri döntés ellen Orbán Viktor miniszterelnöknél. A fentebbi tények ismeretében ugyan mindenki előtt más színben tűnnek fel a leváltottak, és emellett minden tiszteletünk a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak, de mindenki számára egyértelmű lehet, hogy ezek a mulasztások és hibák ilyen rendkívüli időkben senkitől sem elfogadhatóak.

FEGYELEM ÉS SZIGOR
Persze nem meglepő, hogy a döntést követően Kásler a balliberális média kereszttüzébe került, az orvosprofesszort kinevezése óta folyamatosan támadják. Azonban talán számukra is belátható lehetne, hogy a döntések meghozatalához egy szigorúan és fegyelmezetten működő egészségügyi kormányzat szükséges, amelynek feje, gyakorló orvosként maga a miniszter. Ők azonban most azt kérik számon a miniszteren, hogy a munkáját végzi és számon kéri az utasításainak és az egészségügyi rendszer más felelős vezetőinek az utasításait intézmények szintén felelős vezetőin. Ha nem tenné éppen az lenne a baj. Viszont, amíg az elvtársak ezen keseregnek, a kormány és a minisztériumok dolgoznak, teszik azt, amire felhatalmazást kaptak.

Fotó: MTI

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Már össze is omlott a svéd betegellátás – Tragikus állapotok Svédországban

Az Országos Mentőszolgálat videóját 10 óra alatt 500 ezren látták! – Videó