in ,

Már megint a magyarok! Magyar kutatók is dolgoztak a CHEOPS műholdon – Videó

Miskolci kutatók is dolgoztak azon a műholdon, amelyet szerdán lőttek fel a Karib-tenger környékén

Miskolci kutatók is dolgoztak azon a műholdon, amelyet szerdán lőttek fel a Karib-tenger környékén. A naprendszeren kívüli bolygókat kutató teleszkópra két speciális radiátort fejlesztettek ki a magyar tudósok, amelyek ezred fok pontossággal képesek tartani a műhold hőmérsékletét. A CHEOPS az Európai Űrügynökség programja, amellyel többek között arra keresik a választ, van-e élet más bolygókon is.


2012-ben kezdődött el a tervezés a CHEOPS elnevezésű kutató műhold létrehozásához. Az Európai Űrügynökség missziójának célja olyan műholdat küldeni a világűrbe, ami képes megtalálni a Naprendszeren kívül keringő bolygókat. A programban a tervezéstől a kivitelezésig részt vett egy miskolci kutató cég.

“Egy közepes méretű műholdat gyártott az Európai Űrügynökség megbízásából a Berni Egyetem vezetésével egy nemzetközi konzorcium, és ennek a tagjai voltak a magyarok is mind tudományos mind pedig technológiai részről. Az Admatis Kft. a technológiában vett részt, két speciális radiátort fejlesztett ki és gyártott le a műholdhoz.”

– jegyezte meg Somosvári Béla csillagász.

A magyar cég által kifejlesztett alkatrészek a műhold hőmérsékletének szinten tartásáért feleltek.

“Radiátorokat gyártottunk hozzá, ami furcsán hangzik, mert nálunk általában a radiátor az hőt ad le, itt is, de hidegen tartja magát a berendezést. Egy nagyon érzékeny fedélzeti műszer, egy nagyon érzékeny kamera van a teleszkóp mögött, és ennek a hőmérsékletét nagyon pontosan kellett tartani, mondjuk a szobatermosztát ezred része. A szobatermosztátok azok egy fok, másfél fok pontossággal tartják, egy ezred fok pontosan kellett tartani a hőmérsékletet, ez volt a kihívás benne.”

– mondta Szőke János, az Admatis Kft. műszaki igazgatója.

Az űrteleszkóp 2018-ra készült el. A rakétát az Egyenlítő környékén lévő Kourou kilövőhelyről indították útjára.

(hirtv.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az állami pénzből főszerepet kapott Nagy Ervin s*ggnyalónak nevezte Kocsis Mátét

Keménymag: Dobrev úgy néz ki, mint egy zs kategóriás nőimitátor – Videó