in , , ,

Már megint a labanc – Kurzék tárt karokkal várják Sorost és a CEU-t is

Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A találkozó kiemelt témája a CEU bécsi kampuszának megnyitása volt – írja a 444

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

Sebastian Kurz kancellárral vasárnap este futott össze. A Soros-egyetem átköltöztetése mellett állítólag szó esett külpolitikai kérdésekről és az Európai Unió sorsáról is. Ezek után már senki számára sem lehet kérdés, hogy Soros a kezében szeretné tartani Európát, egyébként nem egyeztetett volna ezekről a kérdésekről az osztrák kancellárral.

Kurz elmondta, hogy nyitottak arra, hogy a Soros-egyetem Bécsbe költöztesse át székhelyét, hiszen ezt már az előző kormány is felajánlotta. Az egyetem akár már 2019 őszén megnyithatja kapuit az új helyszínen, a bécsi Otto-Wagner-Spital környékén.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta, hogy habár Sorossal tárgyalt, nem ért egyet a milliárdos üzletember migrációs elképzeléseivel. Állítólag a Brexitről is szó esett a megbeszélésen. Köztudott hogy a tőzsdespekuláns rengeteg pénzt ölt a Brexit-ellenes kampányba, de elbukott.

Hétfőn még Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszterrel is összefutott, hogy vele egyeztessen a Soros-egyetem ausztriai akkreditációjának technikai kérdéseiről. A folyamat lebonyolításáért felelős osztrák ügynökség azzal számol, hogy a következő hetekben benyújthatják az akkreditációs kérelmet.

Az FPÖ korábban felháborodását fejezte ki az egyetem Bécsbe költöztetése kapcsán. Szerintük a Soros-egyetem elfogult munkát végez tudományos téren, ezért ellenzik, hogy Soros Bécsben is létrehozzon egy campust. Szerinte Sorosék hergelik az embereket azokkal a politikai erőkkel és mozgalmakkal szemben, amelyek szkeptikusan tekintenek a határok nélküli migrációra, és ellenzik a nyitott határok politikáját. Hozzátette, hogy a városi tanácsnak inkább arra kellene koncentrálnia, hogy megakadályozzák az oktatás minőségének további romlását ahelyett, hogy privát egyetemeken új elitet akarnak képezni.

A tervek szerint a CEU 25 ezer négyzetmétert kap a bécsi Otto Wagner Kórház területéből. A műemléki épületben a 2019/2020-as tanévben kezdheti meg működését az egyetem. A Kurier információi szerint a kórház teljesen csak 2022-re költözik el, addig a Soros-egyetem egyes intézetei ideiglenes irodákban kapnak majd helyet.

(Tóth Dalma, 888.hu)

Apáti Bence – Kálmán Olga ott folytatja, ahol abbahagyta

Folytatódik a francia ellenállás a Teszkós Napóleon ellen