in ,

MÁR A JOBBIK IS SZÉGYELLI VONA GÁBORT

Vona Gábor népszerűtlenebb még a Jobbiknál is

Vona Gábor népszerűtlenebb még a Jobbiknál is. A kampány során minden párt büszkén hirdeti plakátjain a miniszterelnök-jelöltek személyét, egyedül a Jobbik nem teszi ki a hirdetőoszlopokra Vona Gábort. Ez azt mutatja, hogy már a Jobbik kampányszakemberei is jobbnak tartják, ha háttérbe tolják a népszerűtlen pártelnököt, hiszen szerepeltetése csupán tovább rontana az így is komoly bajban lévő párt választási esélyein.

Vona Gábor a legnépszerűtlenebb miniszterelnök-jelölt

Orbán Viktor, Karácsony Gergely és Szél Bernadett is számtalan plakáton látható országszerte, a pártjaik ugyanis büszkén hirdetik, hogy őket látnák szívesen a következő négy évben a miniszterelnöki székben. A pártok közül egyedül a Jobbik az, amelyik szégyelli a miniszterelnök-jelöltjét, a választás előtt kevesebb mint két héttel egyetlen plakáton sem szerepel Vona Gábor. A Jobbik plakátjain kizárólag a helyi jelöltek láthatóak, ami arra utal, hogy a Jobbik vezetősége úgy ítélte meg, Vona Gábor esetleges szerepeltetése jelentősen rontana a párt választási esélyein.

A döntés hátterében az húzódhat meg, hogy Vona Gábor egyáltalán nem számít népszerű politikusnak. Még a Jobbik-közeli Iránytű Intézet közvélemény-kutatása szerint is Vona Gábor a legnépszerűtlenebb miniszterelnök-jelölt. Tavaly októberi kutatásuk alapján Orbán Viktor, Karácsony Gergely és Szél Bernadett is megelőzi a népszerűségi listán.

A Századvég Alapítvány decemberi kutatása során pedig csupán a magyarok 8 százaléka jelölte meg Vona Gábort válaszként arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben. Ez jóval alacsonyabb érték, mint a Jobbik támogatottsága, tehát a jobbikosok jelentős része sem szimpatizál Vona Gáborral. A helyzet azóta ráadásul csak tovább romlott, Vona Gábor ellen a mai napon már tüntetést is tartanak kiábrándult jobbikosok.

A Jobbikon belül sem kedvelik Vona Gábort

Vona Gábor mélyrepülése már korábban elkezdődött, ennek a nyilvánosság számára is érzékelhető első jele Novák Előd kiszorítását követő tisztújító kongresszus volt. A 2016 májusi kongresszuson ugyan egyedüli jelöltként indult Vona, de a küldöttek csupán 80,5 százaléka szavazta meg őt újra pártelnöknek. Az ilyen alacsony szavazati arány szinte példanélküli a pártok között, általában akkor fordul elő ilyen, ha több politikus indul a pártelnöki pozícióért. A 2016-os kliséből tanulva 2017 júniusban Vona elérte, hogy a vele elégedetlenek meg se jelenjenek a kongresszuson: összesen 388 küldöttnek kellett volna lennie, azonban csak 305-en vettek (78 százalék) részt, akiknek végül a 97 százaléka szavazott Vona Gáborra.

A párton belüli elégedetlenkedés nem csak a kongresszusokon vált egyértelművé, hanem az alapszervezetek sorozatos felbomlása, illetve a korábban a Jobbik holdudvarának számító személyek hangos tiltakozásai és elpártolásai is azt jelezték, hogy Vona körül fogy a levegő. Tavaly januárban például ötven aktív jobbikos alapszervezet vezetője írt alá a helyi tagság felhatalmazásával Vona Gábor politikai irányváltását elítélő nyilatkozatot, de az is jól példázza a párton belüli viszonyokat, hogy a Jobbiknak mára csak Szentendrén maradt képviselete a Dunakanyarban a sorozatos alapszervezeti feloszlások miatt.

Mostanra pedig már mindennapossá váltak a Vona Gáborral szembeni tiltakozások a kiábrándult jobbikosok részéről, nincsen szinte olyan kampányesemény, melyet ne zavarnának meg bekiabálásukkal.

Mindez annak köszönhető, hogy Vona Gábor a cukiságkampányának kezdete óta ugyan próbál felmutatni valamilyen értékelhető teljesítményt az elégedetlenkedő jobbikos párttagság számára, azonban ezek rendre kudarcba fulladnak, tovább rontva ezzel a párt és a pártelnök pozícióin. Ilyen kudarcos próbálkozás volt többek között a béruniós javaslat, a „Valódi Nemzeti Konzultációnak” nevezett pénzkidobás, illetve Vona Gábor iszlámmal kapcsolatos kijelentései is, mely párton belül is komoly felháborodást keltett.

Borítókép: MTI
(figyelo.hu)

Rálőttek egy magyar buszsofőrre Amszterdamban – Nem fogják kitalálni ki volt a tettes

Agyhalál – Saját apjáról is hazudott Kunhalmi: hű baloldalinak nevezte, pedig fideszes jelölt volt