in , ,

MACRON SIVALKODIK – Az olaszok még mindig nem engedik kikötni az Aquariust, ezért Macron sivalkodásba kezdett

A francia hatóságok hétfőn Olaszországot bírálták, mert ismét nem engedték kikötni az Aquarius mentőhajót

A francia hatóságok hétfőn Olaszországot bírálták, mert ismét nem engedték kikötni az Aquarius mentőhajót, amely arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a tengerből kimentett 141 embert.

A humanitárius szükségletekre való reagálás érdekében megbeszéléseket folytatunk az érintett országokkal, hogy a tengerjogi szabályozás teljes mértékű tiszteletben tartása mellett a hajó a lehető leghamarabb befuthasson a legközelebbi biztonságos kikötőbe”

– közölte a francia elnöki hivatal.

Fotó: AFP

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek által fenntartott hajó a múlt pénteken vette fel fedélzetére a 141 bevándorlót Líbia partjaival szemben. Az Aquarius honlapján közzétett nyilatkozat szerint a hajó elhagyta a Líbiával szembeni nemzetközi vizeket, és jelenleg Szicília, Málta és az olasz Lampedusa sziget között várakozik arra, hogy kiköthessen.
Káosz

Jean-Claude Gayssot, a dél-franciaországi Sete kereskedelmi kikötőjének igazgatója felajánlotta, hogy fogadja a hajót, a döntést azonban az államnak jóvá kell hagynia.

Málta közölte, jogilag nem köteles a hajó befogadására. Olaszország szerint Nagy-Britanniának kellene befogadnia a hajót, mert az egy gibraltári kikötőben van bejegyezve. A Spanyolország déli határánál fekvő brit terület szerint azonban a hajónak egy olasz kikötőbe kellene befutnia.

Oda mehet, ahova csak akar, de nem Olaszországba!”

– írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát és Máltát nevesítette, amelyek kikötőiben lehorgonyozhat a hajó.

Fotó: AFP

Az olasz partokat és parti őrséget felügyelő Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter pedig azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy a gibraltári kapcsolat miatt Nagy-Britanniának „kellene felelősséget vállalnia a hajótöröttekért”.

A gibraltári kormány közleményében bejelentette, hogy a hajó augusztus 20-ától nem hajózhat gibraltári zászló alatt, és a „tényleges tulajdonos” zászlajához kell visszatérnie, amely Németország.

Spanyolország vonakodik fogadni a hajót, arra hivatkozik, hogy kikötői „nem a legbiztonságosabbak” ebben a helyzetben, mert „nem a legközelebbiek a nemzetközi tengerjogi szabályozásban foglaltak szerint”.

Az Európai Bizottság számos EU-tagállammal van folyamatos kapcsolatban a probléma megoldása érdekében – közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy meg nem nevezett szóvivő Brüsszelben.

Olaszország június 10-én is megtagadta az akkor 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, és Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: olasz hajók segítségével mindenkit átszállítottak a spanyolországi Valenciába, ahová június 17-én érkeztek meg.

(forrás: Horváth József György, 888.hu)

SVÉD ŐRÜLET – 88 autót gyújtottak fel Svédországban

Hamarosan eldől, hogy gyarmat marad Románia, vagy polgárháborúba süllyed