in , , ,

Leslie Mandoki: a magyar miniszterelnök más utat választott – Magyarország Európa bajnoka lett – Videó

Németországi stúdiójából jelentkezik be élő minikoncerttel Leslie Mandoki a TV2 gyereknapi jótékonysági műsorában.

Németországi stúdiójából jelentkezik be élő minikoncerttel Leslie Mandoki a TV2 gyereknapi jótékonysági műsorában. A Neked énekelek című gálaműsorban a koronavírus miatt árván maradt gyerekeknek gyűjtenek adományokat. Leslie Mandoki egy magánkoncertet ajánlott fel a legmagasabb licitet kínálónak, így júniusban a világsztár híres zenészeivel bárkinek az udvarán ott muzsikálhat. Leslie Mandoki azt szeretné, ha a magánkoncertre néhány tragikus sorsú, árván maradt gyereket is meghívnának. Interjú Leslie Mandokival.

A koronavírus miatt árván maradt gyerekeknek rendez jótékonysági gálaműsort a TV2, amelyen ön is zenél majd – élőben jelentkeznek be zenésztársaival. Miért döntött úgy, hogy zenél a gálaműsorban?

A gyerekek jelentik a jövőnket. A Covid rengeteg fájdalmat okozott a társadalomban, a családoknak, és az egész járvány egy komoly karakterteszt is volt. Szörnyű kihívással néztünk szembe.De talán a leginkább azoknak a gyerekeknek a legnagyobb a fájdalmuk, akik elveszítették szüleiket. Félárvák, vagy akár árvák lettek.Az életük elején járnak, és szülő nélkül kell felnőniük.SZÁMOMRA NEM IS VOLT KÉRDÉS, HOGY SEGÍTENI SZERETNÉK NEKIK.Ezért vállaltam a fellépést a gálaműsorban. Tudom, hogy az anyagi javak nem pótolják a szülő elvesztésének pokoli fájdalmát, de talán segít majd a gyerekek taníttatásában, abban, hogy később egyetemre mehessenek. Írtunk egy dalt, amelynek címe: We Say Thank You – ezt adjuk majd elő. A szerzemény Németországban és az Egyesült Államokban a koronavírus elleni harc egyik himnuszává vált. A május 30-i jótékonysági műsorban egyedi hangszereléssel készülünk. A Mandoki Soulmates tagjai a világ több tájáról, saját otthonukból csatlakoznak majd a produkcióba. Köztük lesz Ian Anderson, a Jehtro Tull énekese és fuvolistája, aki már csaknem három évtizede játszik velünk. A legmagasabb licitálónak júniusban akusztikus magánkoncertet adunk a kertjében, pajtájában vagy a garázsa előtt.

 

 

 

Bárhová elmennek? Kecskemétre, Békéscsabára, vagy akár Pécsváradra is, ha onnan érkezik a legnagyobb licitösszeg?

Persze, Magyarországon bárhonnan érkezik a legnagyobb felajánlás a gyerekek javára, mi oda megyünk. Ahogy már említettem:AKÁR A KERTBEN, A PAJTÁBAN, A GARÁZS ELŐTT, BÁRHOL KONCERTEZÜNK.De azt szeretnénk, ha erre az akusztikus magánkoncertre néhány árván maradt gyereket is meghívnának. Legyenek ők is ott. Hiszen a dal értük szól.

Azt már tudja, hogy kik jönnek majd önnel a magánkoncertre, és hányan? Jön Ian Anderson, Al di Meola, Bobby Kimball, Chaka Khan vagy Bill Evans is?

 

Még nem tudjuk, hogy kik tudnak jönni ezekben a vészterhes időkben, éppen akkor milyen lesz a járványhelyzet és az utazási szigorítások. Mindannyiunk számára fontos a cél. AMIKOR ELMONDTAM NEKIK, HOGY SZERETNÉK EGY MAGÁNHÁZNÁL AKUSZTIKUS KONCERTET, AZT MONDTÁK: TE, LESLIE, MINDIG ŐRÜLT ÖTLETEID VANNAK, DE MENJÜNK, CSINÁLJUK, ÖRÖMMEL.Egyébként azt is tervezem, hogy nővérkéknek, kórházi dolgozóknak is szívesen adnék meglepetéskoncertet – mondjuk – egy ebédszünetben.

 

A nővéreknek, egészségügyi dolgozóknak is zenél majd a „Köszönet a Hősöknek” gálaműsorban…

Igen, mert nekem ők az igazi hősök. Az ápolók, a nővérkék, a kórházi dolgozók, a karbantartó, a portás. Amikor még senki nem tudta, hogy mivel állunk szemben, akkor is mentek, dolgoztak, ápolták a betegeket, javították a kórházban az elromlott gépeket vagy vízvezetéket. AMIKOR KIDERÜLT, HOGY MILYEN SZÖRNYŰ JÁRVÁNNYAL ÁLLUNK SZEMBEN, MÉG NAGYOBB ERŐVEL VÉGEZTÉK A DOLGUKAT, HIHETETLEN, MICSODA ÖNFELÁLDOZÁS, FELELŐSSÉGTUDAT, ERŐ VAN BENNÜK. NEKEM ŐK AZ IGAZI HŐSÖK.A mindennapok hősei. Ki szeretném fejezni a hálámat nekik – ez az én lelki igényem. Soha nem voltak rivaldafényben, de nélkülük nem működik az élet. Ők működtetik a világot. A nővérek, az ápolók, a karbantartók, a szerelők, a portások, a pénztárosok.

 

 

Az elmúlt hónapokban többször felszólalt értük, a mindennapok hőseiért. Szinte személyes üggyé vált az ön számára, hogy megköszönje a hétköznapi hősöknek az áldozatos munkát…

A világjárvány első szakaszában, amikor már látszott, hogy mivel állunk szemben, hogy az emberiség micsoda kihívás előtt áll, láttam, hogy a társadalomban különböző etikai és erkölcsi mérce alakult ki. Úgy éreztem, meg kell szólalnom. Ebben a nehéz időben a művészek kiemelt feladata a társadalmi felelősségvállalás. Tavaly egy világsztárok által aláírt gitárt árvereztünk el a Neked énekelek című műsorban, akkor a befolyó összeget az egészségügyi dolgozók számára ajánlottuk fel.

Németországban és Kaliforniában él. Össze lehet hasonlítani a német és az amerikai járványhelyzetet a magyarországi járványkezeléssel?

Amerikában lényegében nem terjedt el a szegényebb társadalmi rétegekben a betegbiztosítás – így ott az állami kórházrendszer meglehetősen problémás. Úgy érzem, hogy Amerika inkább egy nagy társadalmi összefogással kifelé tart a járványból – ott minden szupermarketban oltottak tömegesen. Németországban a vakcinabeszerzés későn indult el – Európában 2020-ban az Európai Unió Tanácsának elnökségét is Németország adta. Mivel Németország akkor úgy döntött, hogy nem szükséges olyan gyorsan beszerezni a vakcinákat, mint ahogy azt Anglia, az Egyesült Államok vagy Izrael tette, így az Unióban is késtek a védőoltások, ugyanúgy, mint Németországban. Magyarország miniszterelnöke vállalta a felelősséget, és saját utat választott. Így most Európában az első helyen áll átoltottság tekintetében. Pedig sok kritika érte az Európai Unióban emiatt, de végül egyértelmű: ez volt a helyes út, MAGYARORSZÁG EURÓPA BAJNOKA LETT AZ ÁTOLTOTTSÁG TEKINTETÉBEN.A magyar miniszterelnök látta, hogy gyorsan kell lépni, hiszen emberek halnak meg, a poszt-Covidnak egyelőre nem lehet ismerni a hosszú távú szövődményeit – így a cél az, hogy minél kevesebb ember betegedjen meg. Ez pedig csak oltással előzhető meg.HA SOKAN BEOLTATJÁK MAGUKAT – ÉS EZ MAGYARORSZÁGON ADOTT, HISZEN VAN VAKCINA –, AKKOR HAMARABB NYITHAT A GAZDASÁG, A KULTÚRA. Ezt ismerte fel a magyar miniszterelnök. Németországban csupán az idén április közepétől indult be a tömeges oltás az orvosi rendelőkben. Már látjuk a sötét Covid-alagút végét, mi, zenészek pedig megpróbáljuk a fényt az alagút végén megmutatni, és olyan világossá tenni, ahogy csak tudjuk.

 

 

 

Önnek van már időpontja, amikor megkaphatja német állampolgárként az oltást?

Eddig úgy volt, hogy valamikor ősz végén kaphatok oltást, de már azok a hírek, hogy valószínűleg hamarosan beoltanak. A tempó egyértelműen felgyorsult.

 

 

A zenésztársaival beszélt erről? Ők látják a különbséget a járványkezelések, oltási tervek között?

Persze, természetesen. Hiszen most mindenkit ez foglalkoztat. Ők azt mondták:HA MÁSHOL NEM IS, DE AZ USA-BAN, ANGLIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON MÁR FEL TUDUNK LÉPNI HAMAROSAN.Talán augusztus huszadikára hazahozhatjuk Bartók Béla művét rockelőadásban.

 

 

 

 

Ha már Bartók Béla – A Mandoki Soulmates nemrég mutatta be 2021 legnagyobb online zenei show-ját, Bartók Béla művének modern feldolgozását, a Hungarian Pictures/Magyar Képek című koncertet. Milyen volt a fogadtatása?

A YouTube-on most tartunk félmilliós nézettségnél, ami nagy öröm volt számunkra. Átvette Európa legnagyobb televíziója, az ARD, de a francia-német ARTE tévé és a BBC is jelentkezett. Úgy érezzük zenésztársaimmal, hogy átsöpört rajtunk a siker orkánja. Új volt a forma, hiszen online koncertet még nem adtunk. Így nem is számítottunk ekkora átütő sikerre. Sokat törtük a fejünket, hogy hogyan valósítsuk meg. A legendás szupersztárok mellett játszottak orosz, kínai, indiai és japán művészek is. Az üzenet volt a fontos: globális krízisre globális művészi választ adtunk, ez a “Zene az emberségért”.

 

 

(Vági Barbara, origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hol van a papír Karácsony Gergely középfokú nyelvvizsgájáról? Hm?

Pilhál a Fegyőr-Orbán vitáról: Nemtudomka újabb kalandja