in ,

Lengyelek bekeményítenek – Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

Lengyelország nem esedezik könyöradományért Európában

Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

Lengyelország nem esedezik könyöradományért Európában, nem kéri Brüsszeltől, hogy ne indítsa el ellene az uniós alapszerződés hetes cikkének alkalmazását, és hagyja jóvá az igazságügyi reformot – szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki

Fotó: AFP

Morawiecki a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó kapcsán nyilatkozott a lengyel közszolgálati rádió egyik regionális csatornájának. Beszámolója szerint a csúcs idején megtartott kétoldalú találkozói során nem kérte „senkitől, hogy ne indítsák el a hetes cikk szerinti eljárást”.

Nem vagyunk semmiféle esdeklők Európában, és senkinél sem kérelmezzük, hogy hagyja jóvá az általunk folytatott igazságügyi reformot”

– fűzte hozzá az új lengyel kormányfő, utalva ezzel arra, hogy Brüsszel éppen a folyamatban lévő lengyel bírósági reform kapcsán indítaná el a hetes cikk szerinti eljárást.

A Varsóval szemben 2016 eleje óta folytatott jogállamisági eljárás harmadik szakaszát egyes bejelentések szerint az Európai Bizottság szerdán indíthatja meg.

Az Emmanuel Macronnal pénteken Brüsszelben folytatott négyszemközti megbeszélésről Morawiecki elmondta: emlékeztette a francia elnököt arra, hogy a második világháború után 15 évvel, Charles de Gaulle elnöksége alatt Franciaországban szintén megvalósították a „totalitárius, kollaboráns” bírósági rendszernek a lengyelországihoz „nagyon hasonló, az ottani országos igazságszolgáltatási tanács struktúráját mélységesen átalakító” reformját.

Az antikommunista ellenzéki múltú Morawiecki több korábbi nyilatkozatában kifogásolta a kommunista rendszerrel 1989 előtt kollaboráló számos bíró jelenlétét a jelenlegi lengyel igazságügyben.

Mondhatjuk, hogy a jó francia példát vesszük mintául”

– jegyezte meg a kormányfő a lengyel bírósági reformról.

A hetes cikk kapcsán Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára – akit a jövő év elejére kilátásba helyezett kormányátalakítás utáni új külügyminiszterként is emlegetnek – azt mondta hétfőn a lengyel közszolgálati rádió első csatornájának: „valaki olyan forgatókönyvet sugall”, miszerint jobb lenne az Európai Unió (EU) megreformálásáról folytatott vitából nemcsak az éppen kilépő Egyesült Királyságot, hanem az euróövezetbe szintén nem tartozó Lengyelországot is kihagyni.

E forgatókönyv része az, hogy a jogállamisági eljárással „kissé sarokba szorítják Lengyelországot”, hogy hangja majd „ne legyen annyira hallható” – vélte Szczerski, hibásnak, „EU-ellenesek”, Európát gyengítőnek minősítve az ilyen stratégiát.
(Bertha László, 888.hu)

Hoppá! – Moszkva a CIA segítségével csapott le a terroristákra

Továbbra is jönnek!! – Több tucat migráns érkezett Magyarországra ezen a hétvégén is – A Határvadászok intézkedtek