in ,

Lengyel szenátor: Magyarország az egyetlen, mely következetesen Lengyelország mellett áll ki

A magyar parlament február 20-án fogadta el azt a határozatot, amely felszólította a kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárás során

A lengyel szenátus elfogadta csütörtök éjjel a Lengyelország és Magyarország Európai Unión (EU) belüli együttműködéséről szóló határozatot, amelyben egyúttal kifejezi háláját a magyar Országgyűlés februári, Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatáért, és hasonló támogatásáról biztosítja Budapestet.

A magyar parlament február 20-án fogadta el azt a határozatot, amely felszólította a kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárás során – írja az MTI.

A 100 fős lengyel felsőházban a dokumentum mellett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 48 jelen lévő szenátora szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) 22 jelen lévő szenátora, valamint 2 független honatya ellene.

A lengyel felsőház ülése.

Fotó: AFP

A határozat a 7. cikk szerinti eljárást

a politikai nyomásgyakorlásra, valamint a tagállamok szuverenitásának korlátozására tett alaptalan és veszélyes, kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyben tett próbálkozásnak”

nevezi.

A lengyel szenátus biztosítja

a magyar testvéreket afelől, hogy viszonozza a támogatásukat azon törekvéseikben, amelyek a szuverén, független és egyenlő, egymás hagyományát, kultúráját és különbözőségét tiszteletben tartó államok közösségeként felfogott Európai Unió építését célozzák”.

A szavazást megelőző vitában a PiS egyik szenátora, Konstanty Radziwill úgy látta: Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely következetesen kiáll Lengyelország mellett.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben megindította Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást a jogállamisági mechanizmus keretében. Az eljárás végső soron odavezethet, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződésből fakadó bizonyos jogait. A folyamat további szakaszába léptetéséhez minősített többség kell. Varsót a támogatásáról – Magyarország után – múlt héten Litvánia és Lettország is biztosította.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál úgy tudja, hogy Magyarország nyomán valószínűleg több más tagállam, köztük Észtország, Románia, Bulgária és Málta is kiáll Lengyelország mellett. Ezért több lengyelországi megfigyelő  kizártnak tartja, hogy döntés szülessen a konkrét szankciókról, amelyeket az eljárás végén a tagállamoknak egyhangúlag kellene támogatniuk.

(forrás: Bácska Balázs, 888.hu)

A külföldi lapok oldalaira is felkerült a Békemenet

Agyhalál – Karácsony Gergely felszámolná a jogállamiságot