in ,

Kovács András: számoljunk le végleg május elsejével!

Május 1-je ünneplése egy kívülről ránk kényszerített döntés eredménye.

„Számoljunk le végleg május elsejével!

Nyílt levél a magyar Országgyűlés tagjainak!

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

 

Már több mint 33 év telt el a kommunista diktatúra bukása óta Magyarországon. Nemzeti ünnepeink és a munkaszüneti napok kapcsán pedig mostanra majdnem sikerült mindenben rendet tenni a demokratikus politikai elitnek. Az 1989-90-es többpárti demokrácia kiépítése óta azonban egyetlen hivatalos ünnepnap maradt, aminek semmi köze nincs a magyarsághoz és a nemzeti történelemhez: ez pedig május elseje!

Május 1-je ünneplése egy kívülről ránk kényszerített döntés eredménye. Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje, tehát akkor döntöttek így a vezetők, amikor hazánk egy idegen megszálló erő, a szovjet csapatok uralma alatt volt. Ha hűek akarunk maradni az alaptörvény preambulmához, miszerint – »Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének«, – akkor minél hamarabb teljesen egyértelmű döntést kellene hoznia a magyar Országgyűlésnek. Május elseje bizony nem egy legitim ünnep!

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Itt lenne az ideje, hogy május 1-jét töröljük a nemzeti ünnepek sorából, és a magyar parlamentarizmus és a hazai demokrácia egyik legfőbb születésnapját, május 2-át tegyük meg nemzeti ünneppé. 1990. május 2-án alakult meg Magyarország történetének első, valóban szabadon választott Országgyűlése. 1990 tavaszán mindenki szabadon dönthetett arról, mely pártnak ad bizalmat, és arról is szabadon dönthetett, ha nem akart részt venni a szavazáson. Az elmúlt több mint ezer éves magyar történelem egyik legfelemelőbb és egyben legsikeresebb pillanata volt az akkori szabad választás. A súlyos nemzeti traumáinkkal teli 20. századnak ez volt talán az egyetlen olyan eseménye, amire a nemzet túlnyomó többsége büszke lehetett, mivel végre nem gyászoltunk, hanem ünnepeltünk.

Itt lenne az ideje, hogy erre a büszke ünnepre minden évben legalább egyszer megemlékezzünk azzal, hogy május 2-át a nemzeti ünnepeink közé iktatjuk! A döntés az Önök kezében van! A magyar nemzettől idegen május elseje helyett, legyen május másodika a magyar parlamentarizmus és demokrácia valódi nemzeti ünnepe!”

 

(Kovács András, origo.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Dezse Balázs: az RTL meg a haverjai azt hitték belerúghatnak a magyarokba, de csak vergődtek egyet

Rendkívüli írás – Bogár László: Világrendszerváltás. A szuperstruktúra eldobni készül az amerikai birodalmat, hogy valami mással váltsa fel.