in ,

Köszönjük, Karácsony Gergely! – Hajléktalanszálló lett a Gellért-hegyből – Patkányok mindenhol!

Fagyoskodó hajléktalanok lakóhelyévé változott Budapest szíve

Fagyoskodó hajléktalanok lakóhelyévé változott Budapest szíve, a turisták által is közkedvelt Gellért-hegy – írja a Ripost. A lap megjegyzi, úgy tűnik, a hajléktalanság ügyében a lovak közé dobta a gyeplőt Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre, a XI. kerület gyurcsányista polgármestere.

Új lakóhelyet találtak maguknak a hajléktalanok Budapest szívében. A Ripost szerint a fedél nélküliek a Sziklatemplomtól egészen a Rudas Gyógyfürdőig elfoglalták a Gellért-hegyet, és tele is szemetelték. A Szent Gellért rakparton járó villamosokból is jól látszik, hogy a hegy tetején lévő barlangokból „folyik le” a hegy oldalán a háztartási szemét.

 

A lap szerint a hajléktalanok sátrakat építettek a hegy lábához, olyan szellőzőnyílások elé, ahonnan 30-40 fokos meleg áramlik ki. Ez azért lehetséges, mert a Gellért-hegy gyomrában egy alagútrendszer húzódik, amelynek mennyezetén futnak például a kelenföldi hőerőmű vezetékei, amelyek a Várba viszik fel a meleget, és ennek a szellőzőnyílásai melegítik a hajléktalanok sátrait is.

A szemét állatokat is odavonzott: galambok és patkányok jelentek meg a helyszínen.

 

A Ripost felkereste a hajléktalantanya melletti Sziklatemplomot is. Puskás Antal atya a lapnak azt mondta, reméli, mihamarabb születik valamilyen megoldás a mára teljesen lehetetlenné vált helyzetre. Az aggodalma teljesen érthető: a pálos rend által fenntartott Sziklatemplomot rengeteg turistacsoport látogatja, ezek pedig azzal szembesülnek, hogy csodaszép fővárosunk turisztikai látványosságain kövér patkányok rohangálnak.

 

A lap felteszi azt a kérdést is, hogy miért nem foglalkozik az embertelen körülmények között élők problémájával Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre XI. kerületi polgármester.

 

Tilos közterületen élni

2018 októberében lépett életbe egy sor jogszabály-módosítás, amelyek szerint tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fűtött sátrakból, hálózsákokból egyértelműen kiderül, hogy beköltöztek ide. Ha valaki a tiltás ellenére közterületen él, nem megbírságolják, hanem bíróság elé állítják.

 

Van hová menni

A hajléktalan-ellátásban országosan közel 20 ezer férőhely van, ezekből csaknem 10 ezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás, télen pedig további 1600 férőhely nyílt. A friss adatok szerint az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága 85 százalékos, a fővárosban pedig 84 százalékos. A hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9 milliárd forintot költött a kormány, míg tavaly ez az összeg 12,1 milliárd forint volt.

 

(Lokal.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Elege lett a műsorvezetőnek. M. Dobos Marianne műsorvezető tette helyre a balliberális Szakonyi Pétert – Videó

Bréking! Újabb aljas támadás indult Magyarország ellen! Hamis vádak alapján az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását