in

Konkrétan szart etetnek velünk: A multik az alkoholt is kispórolják a sörből

Az újabb vizsgálat is megdöbbentő eredményeket hozott
Olcsóbb, egészségtelenebb összetevők és ízfokozók felhasználásával készülnek bizonyos multik magyar piacra szánt termékei – derült ki a közel száz élelmiszert összehasonlító hatósági vizsgálatból. Bár az árucikkek egy részénél csak elhanyagolható különbségeket találtak a szakemberek, jó néhány esetben egyértelműen kiderült, hogy az itthon kapható áruk minősége elmarad a nyugati színvonaltól. A magyar jelentést hamarosan az Európai Bizottsághoz is eljuttatja a kormány.

Megerősítette a korábbi vizsgálatok eredményét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult, mintegy száz élelmiszer minőségét összehasonlító elemzése.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint kiderült, a nagy multinacionális élelmiszergyártók hazánkba szállított termékei silányabb minőségű alapanyagokból, több adalékkal és ízfokozóval készülnek, mint a nyugati országokba szánt változatok.

– Visszautasítjuk, hogy a magyar és a kelet-közép-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek. A kormány határozottan kiáll a vásárlók érdekei mellett – mondta. A vizsgálatok eredményei nyomán a régiós országokkal összehangolt fellépést terveznek, az összefoglaló jelentést pedig az Európai Bizottságnak is eljuttatják majd.

A részletekről Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár számolt be. A Nébih akkreditált laboratóriumaiban összesen 96 terméket, köztük 84 élelmiszert, hét sört és öt állateledelt vizsgáltak meg a szakemberek. Az ismert gyártók mellett kereskedelmi láncok saját márkás áruit is ellenőrzés alá vonták. Ezek közül összesen 71 esetben találtak minőségi különbséget, 25 esetben nem volt eltérés. A legtöbb különbség az összetevőkben volt.

– Előfordul, hogy a külföldi élelmiszergyártók spórolnak a magyar fogyasztókon. A nyugaton forgalmazottnál alacsonyabb minőségű és olcsóbb összetevőkkel dolgoznak, miközben az árakban nem feltétlenül van különbség. Sőt, sok esetben még drágább is a Magyarországon elérhető termék – fogalmazott. Az államtitkár leszögezte, hogy az eljárás a legszigorúbb szakmai előírások szerint zajlott, a Nébihnek – a Hvg.hu-n korábban megjelent állítással szemben – joga van összehasonlító vizsgálatot végezni. Egy tervezett törvénymódosítással pedig tovább erősítenék ezt a szerepet.

Újabb hatósági kimutatás igazolja, hogy silányabbak az itthon kapható árucikkek

Az eredményeket a Földművelésügyi Minisztérium külön kiadványban foglalta össze. Ebből kiderült, hogy bár a termékek egy részénél csak elhanyagolható különbségeket találtak a szakemberek, jó néhány esetben egyértel­műen kiderült, hogy a magyar piacra szánt áru minősége elmarad a nyugati színvonaltól. A spagettiszósz például itthon nem tartalmazott sajtot, míg az osztrákok 5 százaléknyi, ráadásul háromféle sajttal dúsított változatot kapnak a pénzükért, a csokoládés müzliben pedig több gabona volt nyugati szomszédunknál. A levesporok, illetve a hazai boltokban elérhető leveskockák kevesebb zöldségből, tojás nélküli tésztából, illetve ízfokozóval készültek. A magyarországi boltokban kapható fagyasztott pizzáról a sajtot, a sonkát és a paradicsomot is lespórolta a gyártó, a reggelizőpehely pedig valódi maláta helyett csak aromát tartalmazott.

Halrudakból két típust is összehasonlítottak, egy saját márkás és egy ismert terméket; mindkét esetben kiderült, hogy a magyar verzió rosszabb minőségű. A halhús szürke, préselt, rá­adásul több és változó halfilé elegyéből készült, míg az osztrák piacra szánt termék tisztán alaszkailazac-filét tartalmazott. Az egyik multilánc saját márkás chipseit is megvizsgálták.

Az eredmények szerint míg Ausztriában napraforgóolaj felhasználásával kerültek a boltokba a nassolnivalók, a magyar pia­con a vitatott megítélésű pálmaolajjal készült verzió kapható. Az ellenőrzés egyik legelszomorítóbb következtetése, hogy egy kifejezetten gyermekeknek szánt állatformás kekszben is pálmaolajjal helyettesítette a gyártó a vajat és a tojásport. Míg az osztrák gyerekek 11 százalékos vajtartalmú kekszet ropogtathatnak, addig a magyar lurkóknak egyszázaléknyi jut a drágább alapanyagból. Az ellenőrzés során több sörgyártó termékét is összehasonlították az ellenőrök: a legtöbbnél kiderült, hogy a hazai piacra szánt ital alkoholtartalma alacsonyabb.

Megnyugtató ugyanakkor, hogy voltak olyan élelmiszerek is, amelyek itthon jobb minőségben kaphatók. Idesorolható például egy instant kávépor, több spenóttal töltött tészta és cukormentes jeges tea is, illetve a csokoládék többségéről is kiderült, hogy bárhol is vásárolják meg, nem lesz eltérés az ízükben.

Érdekesség, hogy két Pick termék is bekerült a mintába. Míg a páros kolbásznál nem találtak különbséget, a téliszalámiban a hazai jobb minőségűnek bizonyult.

A horvátok is vizsgálódnak

Horvátország is vizsgálja, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetétele és minősége között – jelentette be tegnap a horvát közegészségügyi intézet igazgatója. A szakember jelezte, nem akarnak kettős mércét a Horvátországban és a Nyugat-Európában forgalmazott ugyanazon termékek esetében. Egy korábbi közvélemény-kutatás eredménye szerint a horvátok 82,6 százaléka úgy véli, hogy a multina­cionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében.

forrás: magyaridok.hu nyomán

Hát ez sem STADION: Az évszázad kórházberuházásai kezdődhetnek Budapesten

Tiszta homokozó: Amerikába rohan panaszkodni és Orbánék ellen áskálódni Soros rektora