in

Kiállás a hódmezővásárhelyi pap mellett! – Kiss-Rigó László: Egyházi személynek is lehet véleménye a politikai életről

Ennyi

Egy egyházi személynek is lehet önálló véleménye az országot vagy éppen a városát érintő politikai életről – mondta a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke az Echo Televíziónak.

Kiss-Rigó László azzal kapcsolatban reagált így, hogy a hétvégén Hódmezővásárhely esperes-plébánosa állítólag arra kérte a híveket, hogy a február végén esedékes időközi polgármester-választáson ne a „független” jelöltként induló Márki-Zay Pétert – aki mögé egyébként a teljes baloldali ellenzék felsorakozott – támogassák, hanem a kormánypártok jelöltjét, Hegedűs Zoltán alpolgármestert. Bár a nyilvánosságra hozott videofelvételek egyikén sem hangzik el konkrétan ez a mondat, a baloldali sajtó azonnal ítéletet hirdetett, miszerint a plébános nyílt kampányt folytatott a kormánypártok mellett.

Kiss-Rigó László szerint az egyház minden tagjának joga van részt venni a közéletben, és annak, aki egy közösség élén áll, kötelessége is. A püspök szerint a hódmezővásárhelyi Németh László plébános vasárnapi miséjén a polgármesteri választásokkal kapcsolatban csak tényeket közölt. Beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi politikai vezetés értékrendje megegyezik az egyházéval. A püspök szerint Németh atya a másik jelöltről csak annyit mondott, hogy tisztázza a félreértéseket, miszerint ő nem az egyház jelöltje.

Az egyháznak nincs jelöltje, az egyház nem támogatja őt

– fogalmazott Kiss-Rigó. Hozzátette, hogy a plébános – anélkül, hogy személyiségi jogokat sértett volna – csak érzékeltette, hogy tapasztalatból sem tartja alkalmasnak az illetőt:

Lehet, hogy egy családos ember, jó ember, tiszteletre méltó ember, de vezetésre nem tűnt alkalmasnak – legalábbis abban a feladatkörben, amit betölt.

Márki-Zay Péter ugyanis egyúttal a helyi plébánia képviselőtestületének világi vezetője is – mondta a püspök.

Forrás: Echo TV; fotó: MTI
(Szecskó Petra, pestisracok.hu)

1300 – A “titkos befogadás” mítosza egyszerű hazugság

Szijjártó intézkedett – Republikánus kötődésű az új amerikai nagykövet